Η απελευθέρωση τόσο των τιμών όσο και της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των τιμών τους θα αποβεί σε βάρος της υγείας των ασθενών και τελικά θα επιβαρύνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας επεσήμανε η ηγεσία του Πανελλήνιου φαρμακευτικού Συλλόγου κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης ότι μεθοδεύεται τέτοιων πρακτικών προκειμένου να ικανοποιήσει την τρόικα χωρίς να βλέπει ότι μακροπρόθεσμα θα βλάψουν τον ελληνικό λαό. Επίσης η απελευθέρωση της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ θα αφανίσει χιλιάδες φαρμακοποιούς που δίνουν καθημερινά αγώνα για να επιβιώσουν ενώ το λουκέτα στα φαρμακεία σημαίνει ότι ο κόσμος κυρίως στην περιφέρεια δε θα μπορεί να βρει τα φάρμακά του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς φαρμάκου μία ενδεχόμενη απελευθέρωση των τιμών θα οδηγήσει άμεσα σε ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 20%. Άλλωστε η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία επικαλείται συχνά ο υπουργός Ανάπτυξης, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κος Θεοδοσιάδης, αναφέρει ότι «οι χώρες στις οποίες ασκείται έλεγχος τιμών επιτυγχάνουν χαμηλότερες τιμές λιανικής σε σχέση με τις απελευθερωμένες αγορές». Εξάλλου πρόσθεσε ο κος Θεοδοσιάδης δηκτικά όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ ας θυμόμαστε ότι ήταν αυτός ο Οργανισμός που πέρυσι προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει. Αναρωτιόμαστε ποιον ωφελούν οι περιβόητες «απελευθερώσεις» που σωρηδόν προτείνουν οι «τεχνοκράτες»; Έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διαπιστώνει ότι δεν υπήρξαν ευρήματα που να τεκμηριώνουν μείωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ στις χώρες που εφαρμόστηκαν πολιτικές απελευθέρωσής τους. Επίσης όπως τόνισε ο κος Θεοδοσιάδης σύμφωνα με τον ΠΟΥ η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ δυσχεράνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και δημιουργεί ανισότητες στον πληθυσμό.
Δεκάδες μελέτες εξάλλου καταδεικνύουν το γεγονός αυτό. Για παράδειγμα, το Michigan University διαπιστώνει σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, ότι στις ΗΠΑ το 10,4% των εφήβων και νέων ενήλικων ατόμων, τα οποία νοσηλεύονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για οποιαδήποτε αιτία, εισήχθησαν λόγω κακής χρήσης κάποιου αναλγητικού ή ηρεμιστικού φαρμάκου. Τα έωλα επιχειρήματα για το δήθεν συμφέρον του καταναλωτή καταρρίπτονται από την ίδια την έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία ομολογείται απροκάλυπτα πως « η κατάργηση των διατάξεων περί ιδιοκτησιακού καθεστώτος που θα επιτρέψει την ανάπτυξη αλυσίδων φαρμακείων που δεν ανήκουν ή διευθύνονται από φαρμακοποιούς».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν πολύ γνωστά διεθνώς φαρμακευτικά προϊόντα ευρείας χρήσης, μόνο και μόνο γιατί περιμένουν μια καλύτερη (δηλαδή «απελευθερωμένη») πολιτική τιμών, που θα επιτρέπει στις εταιρείες μεγαλύτερα κέρδη, σε βάρος των καταναλωτών.
Μια σημαντική παράμετρος που φαίνεται ότι οι ειδικοί δεν υπολόγισαν είναι οι επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία από την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων αυτών δεδομένου ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος στην αυτοθεραπεία. Έτσι τα προβλήματα στην υγεία των πολιτών που προκαλούνται από τη μη ορθή χρήση φαρμάκων καταλήγουν να επιβαρύνουν υπέρμετρα τη νοσοκομειακή δαπάνη.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης ο οποίος έδωσε το παρών στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι αδύνατον, επαγγελαμτίας που διακονεί την υγεία από οποιαδήποτε θέση να μην υποστηρίζει ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι και αυτά φάρμακα που προυποθέτουν την έγκριση και τη συμβουλή των γιατρών και φαρμακοποιών.
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν στα νέα σημεία πώλησης και διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ επιβληθεί η παρουσία φαρμακοποιού όποτε θα τον συμβουλεύεται ο πελάτης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι ήδη έχουμε πολλά φαρμακεία και ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να είναι ανεξάρτητος και όχι υπάλληλος.
Τέλος ο κος Θεοδοσιάδης εξέφρασε την άποψη, ότι ο πρωθυπουργός από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση οι φαρμακοποιοί, δε θα επιτέψει αυτό τον κανιβαλισμό της υγείας ενώ άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Ανάπτυξης ότι αν επιμείνει σε τέτοιου είδους πολιτικές, θα δώσει με όνομα και επώνυμο στη δημοσιότητα τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτές.