ΤΑΝΤΕΟΥΣ ΡΑΪΧΣΤΑΪΝ

Tadeus Reichstein
19-07-2021

Ο Ταντέους Ράιχσταϊν (20 Ιουλίου 1897 – 1 Αυγούστου 1996) ήταν Πολωνός-Ελβετός χημικός και βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής (1950).

Ο Ράιχσταϊν γεννήθηκε σε μια πολωνοεβραϊκή οικογένεια στο Βουοτσουάβεκ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Οι γονείς του ήταν η Γκαστάβα (Μπρόκμαν) και Ιζίντορ Ράιχσταϊν. Πέρασε την παιδική του ηλικία στο Κίεβο, όπου ο πατέρας του ήταν μηχανικός. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του σε οικοτροφείο στην Ιένα της Γερμανίας και έφτασε στη Βασιλεία της Ελβετίας σε ηλικία 8 ετών.

Ο Ράιχσταϊν σπούδασε υπό τον Χέρμαν Στάουντινγκερ κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης. Εκεί γνώρισε τον Λεόπολντ Ρουζίτσκα, επίσης φοιτητή διδακτορικού.

Το 1933, όταν εργαζόταν στην Ζυρίχη της Ελβετίας στα εργαστήρια χημείας του Ρουζίτσκα στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ΕΟΙΤΖ), ο Ράιχσταϊν πέτυχε, ανεξάρτητα από τον Σερ Νόρμαν Χάουορθ και τους συνεργάτες του στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη σύνθεση της βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ), σε ότι ονομάζεται τώρα διαδικασία Ράιχσταϊν.

Το 1937, ο Ράιχσταϊν μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, όπου έγινε Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας και στη συνέχεια, από το 1946 μέχρι την αποχώρησή του το 1967, της Οργανικής Χημείας.

Μαζί με τον Έντουαρντ Κάλβιν Κένταλ και τον Φίλιπ Σόουολτερ Χεντς, απονεμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1950 για την εργασία τους στις ορμόνες του επινεφριδιακού φλοιού που κατέληξαν στην απομόνωση της κορτιζόνης. Το 1951, αυτός και ο Κένταλ απονεμήθηκαν από κοινού το Βραβείο Κάμερον για τη Θεραπευτική του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Στα τελευταία του χρόνια, ο Ράιχσταϊν ενδιαφέρθηκε για τη φυτοχημεία και την κυτταρική βιολογία των φτέρων, δημοσιεύοντας τουλάχιστον 80 εργασίες για αυτά τα θέματα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρήση του αριθμού και της συμπεριφοράς του χρωμοσώματος στην ερμηνεία των ιστοριών υβριδοποίησης και πολυπλοειδίας, αλλά συνέχισε επίσης το προηγούμενο ενδιαφέρον του για τα χημικά συστατικά των φυτών.