Ο εφιάλτης του Δάγγειου πυρετού ξαναχτυπά τη χώρα μας μετά από 85 χρόνια.Ηλικιωμένος που είχε προσβληθεί από δάγγειο πυρετό και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πάτρας, κατέληξε στις 30 Αυγούστου από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ. Στον ασθενή ηλικίας 84 ετών, από το Αγρίνιο σύμφωνα με τις εργαστηριακές ενδείξεις υπήρξε πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό του Δάγγειου πυρετού, ο οποίος είναι μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού.
Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, έμετους και εξάνθημα ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες.Ο Δάγγειος πυρετός είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοπεριοριζόμενη νόσος με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας. Τα τελευταία όμως χρόνια (μετά το 2003) έχει βρεθεί στην χώρα μας το κουνούπι Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού». Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να αποστείλει άμεσα ομάδα επιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή κατοικίας, ενώ θα γίνει και ειδικός εντομολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα συγκεκριμένα κουνούπια διαβιβαστές στην περιοχή και αν κυκλοφορεί σε αυτά ο ιός.
Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα,οι έγκυες γυναίκες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα. Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα αυτόχθονης λοίμωξης από τον ιό, στη Γαλλία και την Κροατία, ενώ εισαγόμενα κρούσματα από περιοχές στις οποίες ενδημεί ο ιός, δηλαδή τη ΝΑ Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, αναφέρονται από πολλές χώρες.
Τα βασικά μέτρα πρόληψης, όπως και για το ιό του Δ. Νείλου, είναι η προστασία από τα κουνούπια.