Την ατζέντα με τις προτεραιότητες του παρουσίασε στους υγειονομικούς συντάκτες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης γνωριμίας που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Δευτέρας 20/9.
Η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει “καυτά” θέματα για την κυβέρνηση, όπως είναι: ο ΕΟΠΥ και ο έλεγχος των υπηρεσιών που προσφέρουν σε αυτόν ιδιώτες, τα νοσοκομεία και η αξιολόγηση των διοικήσεων τους, η φαρμακευτική πολιτική και το clawback που στόχος είναι να μειωθεί χωρίς να επιβαρύνει το κράτος, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο σχεδιασμός που παίρνει τη μορφή νομοσχεδίου μέσα στο 2021. Τέλος τα φλέγοντα θέματα της πανδημίας, όπως είναι η επικοινωνιακή τακτική για να πεισθούν να εμβολιστούν, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα.
Μια πρώτη εκτίμηση του υπουργού Υγείας είναι ότι με τον εξορθολογισμό των δαπανών, επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τα χρήματα που διατίθενται για την Υγεία.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι με τροπολογία θα υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΠΥ λόγω COVID-19 αλλά έκανε ξεκάθαρο ότι πλέον οι ιδιώτες πάροχοι του οργανισμού θα ελέγχονται όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών τους και προσέθεσε πως όλες οι δαπάνες θα εξετάζονται σε πραγματικό χρόνο.
Συγκεκριμένα έκανε λόγο για ίδια κριτήρια ποιότητας υπηρεσιών και ελέγχου δαπανών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο, όπως εξήγησε, τη δουλειά θα την κάνει ο ΕΟΠΥΥ, όπως κάνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Πλεύρης έκανε ξεκάθαρο ότι πριν αποφασιστεί οτιδήποτε θα προηγείται διάλογος και πριν από όποιο ενδεχόμενο μέτρο περικοπών θα πρέπει να έχει προηγηθεί έλεγχος των δαπανών στη υγεία. Όταν εξορθολογιστούν οι δαπάνες θα δούμε πού ακριβώς έχουμε ανάγκη για περισσότερα χρήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πλεύρης: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα στο επίκεντρο
Ακόμη είπε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας μπαίνουν παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας και όλες οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα έχει προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και ο σχεδιασμός της θα έχει στόχο την καλή φροντίδα υγείας και παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.
Στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο θα εντάξει τις προληπτικές εξετάσεις για τις βασικές παθήσεις στο πλαίσιο της ΠΦΥ αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο. Οι πολίτες δεν θα προσέρχονται για προληπτικό έλεγχο μόνο μετά από σύσταση του γιατρού τους, αλλά και μετά από παρότρυνση- υπενθύμιση των δομών Υγείας. Από αυτό θα κερδίζει ο πολίτης αλλά και το κράτος μακροπρόθεσμα, σημείωσε.
Πλεύρης: “Προσωπικό μου στοίχημα, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις”
Μετά από σχετική ερώτηση, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στην προσωπική του περιπέτεια- όταν μολύνθηκε από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ δίνοντας ουσιαστικά μάχη για τη ζωή του.
“Για μένα είναι προσωπικό στοίχημα ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων” είπε χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας ότι η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των λοιμώξεων αυτών. Όπως είπε, “έχει ήδη ζητήσει κάποιους ποιοτικούς δείκτες για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας, ανεξάρτητα από την αρχική αιτία νοσηλείας και την αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί”.