Θεμιστοκλέους στο Economist: Έρχονται ογκολογικά συμβούλια στα νοσοκομεία

Themistokleous
12-03-2024

  Οι μεταρρυθμίσεις του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα, αναλύθηκαν στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνόδου κορυφής Economist Impact που πραγματοποιείται στην Αθήνα με θέμα «Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Τα επιτεύγματα-Τα εμπόδια-Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ολιστική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο με πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς αλλά και το σύστημα υγείας.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους (μέσω σύνδεσης), είπε ότι η διαχείριση του ογκολογικού ασθενή αποτελεί βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας, το οποίο προχωράει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μέτρα από το στάδιο της διάγνωσης μέχρι την αντιμετώπιση. Αυτό αποτελεί είπε έναν κρίσιμο τομέα και θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

Ανακοίνωσε την δημιουργία μηχανισμού για την πρώτη καθοδήγηση του ασθενή στο σύστημα υγείας, ώστε να παρέχεται ολιστική φροντίδα στον ογκολογικό ασθενή. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους επιβιώσαντες από καρκίνο «που αυξάνονται και πρέπει να τους βοηθήσουμε» σημειώνοντας ότι τα πρώτα βήματα γίνονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία, όπου οργανωμένα θα καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ογκολογικών ασθενών με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανακαίνιση των νοσοκομείων που βρίσκεται σε εξέλιξη και την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών θα δώσουν ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς.

Η Βασιλική Γκιόκα, προϊσταμένη στο Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο Γενικό Αντικαρκινικό- Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», μίλησε για τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες του Νοσοκομείου.

Ο Άγιος Σάββας είναι το πρώτο νοσοκομείο που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αναβαθμιστεί σε ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου. Το νοσοκομείο θα αναπτύξει ανθρωπεκεντρικό μοντέλο προσέγγισης του ογκολογικού ασθενή, όπου θα δίνεται έμφαση στην εξατομικευμένη φροντίδα του. Με την ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση το νοσοκομείο θα λάβει τη διαπίστευση αριστείας από τον Οργανισμό των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καρκίνου.

Η κυρία Γκιόκα αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα δημιουργίας ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου στην Ευρώπη και στη σημασία της συνεργασίας τους ώστε να βελτιωθούν τα θεραπευτικά μονοπάτια.

Από την πλευρά της, η Αθηνά Χριστοπούλου , ιατρός ογκολόγος, προϊσταμένη, Παθολογική Κλινική, Κλινική Ογκολογία, Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα Πατρών, ειδικός γραμματέας ΔΣ, HeSMO, έκανε εκτενή αναφορά στην ολιστική προσέγγιση του καρκίνου με σκοπό τη διατήρηση της ισορροπίας όλων των πτυχών της ζωής του ασθενή και οφέλη για τα συστήματα υγείας.

Οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζουν πληθώρα ζητημάτων και πρέπει η φροντίδα του καρκίνου να αντιμετωπίζεται με ολιστική προσέγγιση που οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία τους, είπε. Μεταξύ άλλων η ολιστική φροντίδα πρέπει να περιλαμβάνει πρόληψη, εξατομικευμένη θεραπεία και εξατομικευμένη φροντίδα, μείωση παρενεργειών, συνολική αξιολόγηση των σωματικών και ψυχικών ζητημάτων, συμπληρωματικές θεραπείες, και απαιτείται για όλα τα παραπάνω διεπιστημονική συνεργασία.

Ο Δημήτριος Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος Ελληνικής Ογκολογικής Νοσηλευτικής Εταιρείας, αναφέρθηκε στη σημασία τής λειτουργίας διεπιστημονικών ομάδων.

Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Almais» μίλησε για το δύσκολο ταξίδι του ογκολογικού ασθενή στο ΕΣΥ. Έκανε λόγο για «οδύσσεια» και «ταξίδι επιβίωσης» που γίνεται κάτω από την απειλή της ασθένειας. «Το σύστημα είναι δαιδαλώδες, χάνεται πολύτιμος χρόνος από αναμονές σε ραντεβού από οδηγίες, με κατασπατάληση πόρων», είπε, σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει για ασθενείς με καρκίνο μετράει πολλαπλάσια».

Αναφέρθηκε στα κέντρα μαστού που προσφέρουν ολιστική φροντίδα στην ασθενή και «κάνουν το ταξίδι λιγότερο περίπλοκο».

Ο Θανάσης Λοπατατζίδης, εμπορικός εκτελεστικός διευθυντής, Affidea, ανέφερε ότι σύμφωνα με δεδομένα ένα καλά οργανωμένο σύστημα πρόληψης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και να βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα και έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για τη νοσηλεία στο σπίτι που υλοποιείται από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Αυτή την πρωτοβουλία, είπε, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς πρέπει να την αγκαλιάσουν. Σημείωσε επίσης, ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να δημιουργήσει κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας καρκίνου που μπορούν να αποτελέσουν κορωνίδα της προσοχής των πολιτών και να δώσουν σημαντικά αποτελέσματα, κοινωνικά και οικονομικά στο σύστημα.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν η Ελένη Γαλάνη, διευθύντρια, 2η Ογκολογική Κλινική, Metropolitan Hospital, σημείωσε ότι στην Ελλάδα απουσιάζει εντελώς η φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου, ενώ ο Βασίλης Μπαλάνης, διευθύνων σύμβουλος, Εθνικός Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΗΠΥ), αναφέρθηκε σε προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.