Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Και νέες μεταλλάξεις, και νέα εμβόλια

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Και νέες μεταλλάξεις, και νέα εμβόλια
22-02-2022

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλάει στο healthview.gr για την φάση της πανδημίας και το μέλλον της.

Πως βλέπετε την -καθυστερημένη- χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Νομίζω η απάντηση είναι αυτονόητη. Γιατί βρισκόμασταν σε άλλη φάση της πανδημίας λόγω της διαφοράς σε εμβολιαστική κάλυψη. Στη δυτική Ευρώπη έχουμε πολύ ψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 50 και η μεταδοτικότητα είναι σχετικά περιορισμένη, γεγονός που αφενός επιτρέπει την άρση περιορισμών. Στην ανατολική Ευρώπη, το αντίθετο. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Αν με ρωτάτε πως θα έπρεπε να ήταν, θα έλεγα ότι εμβολιαστικά, έπρεπε να έχουμε κάνουμε περισσότερα.

Πήγαμε δηλ. χειρότερα από την Ευρώπη;

Από τη δυτική ναι, είναι σαφές. Αυτό λένε οι αριθμοί. Για αυτό έχουμε 100 θανάτους την ημέρα, κάτι που θα έπρεπε να έχει ευαισθητοποιήσει όσους ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί.. Από την υπόλοιπη Ευρώπη είμαστε σε καλύτερο σημείο, όπως και από τις ΗΠΑ.

Και πότε αναμένεται να «χαλαρώσουμε» και στην Ελλάδα;

Όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα, αυτό μπορεί να γίνει προς το Πάσχα. Τότε θα έχουμε σχεδόν έξι εκατομμύρια τριπλά εμβολιασμένους και αν συνυπολογίσουμε και όσους θα νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα έχουμε ανοσολογική κάλυψη στο μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.

Θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» μετά το Πάσχα;

Όχι ακριβώς κι αυτό γιατί το ποσοστό ανεμβολίαστων θα παραμένει υψηλό, οπότε θα πρέπει να προστατευτούν κι ας μην το κατανοούν οι ίδιοι. Κάποια μέτρα λοιπόν, όπως πχ. η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τουλάχιστον στη διάρκεια των ωρών αιχμής δεν θα αρθούν. Αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης πλησιάσει το 95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.

Θα χρειαστεί να κάνουμε και 4η δόση εμβολίου;

Με την έννοια μιας ακόμη δόσης του υπάρχοντος εμβολίου. η απάντηση είναι όχι, ή έστω αυτή η περίφημη 4η δόση, θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ή άτομα. Από την άλλη πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό και το εμβόλιο θα παραμένει το κυριότερο όπλο μας απέναντί του. Άρα το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να κάνουμε ένα νέο πλέον εμβόλιο το οποίο θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις του.

Τα υπάρχοντα δηλ. εμβόλια δεν καλύπτουν την μετάλλαξη Όμικρον;

Την καλύπτουν, αλλά σε μικρότερο βαθμό και καθώς ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται το εμβόλιο θα γίνεται και λιγότερο αποτελεσματικό. Οπότε θα χρειαστούμε μια πιο -αν μου επιτρέπεται- «επικαιροποιημένη» μορφή του εμβολίου. Πιστεύω ότι το Φθινόπωρο θα είναι διαθέσιμο, καθώς κάποιες εταιρίες ήδη δοκιμάζουν νέα εμβόλια τα οποία θα είναι αποτελεσματικά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και για περισσότερα στελέχη..

Θεωρείται δεδομένο δηλ. ότι θα έχουμε και νέες μεταλλάξεις;

Φυσικά! Και αυτό δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει. Το πιθανότερο είναι ότι τα μεταπέσουμε σε μια κατάσταση όπως με τη γρίπη που εμφανίζεται κάθε τόσο ένα νέο στέλεχος που κάποιες φορές είναι πιο επικίνδυνο, αλλά γενικώς το αντιμετωπίζουμε. Ελπίζω ότι μεσομακροπρόθεσμα θα έχουμε εμβόλιο αποτελεσματικό έναντι όλων των κορονοϊών, ακόμα και εμβόλιο που «θα πιάνει» και τη γρίπη και τον κορονοϊό.