Τι είπε για κλινικές και φαρμακεία ο Μάκης Βορίδης

26-12-2016

Αλλάζει ο τρόπος εξόφλησης των ιδιωτικών κλινικών που παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι κλινικές προκειμένου να εξοφληθούν θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα,το υπουργείο Υγείας εισάγει 6 ποιοτικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνεται η κατανομή των δαπανών. 

Τα κριτήρια περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση, που παρουσίασε την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2014. 

Σύμφωνα με τον υπουργό η απόφαση αυτή «υποχρεωτικά τους κάνει να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους για να μπουν στα κριτήρια της υπουργικής απόφασης προκειμένου να πάρουν πρόσθετο προϋπολογισμό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι εξετάζεται διεύρυνση του μέτρου και στα διαγνωστικά κέντρα. 

Το σχετικό κονδύλι για τις ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ για το 2014 για 140 κλινικές, στις οποίες το 2013 καταγράφηκαν 440.000 περιστατικά νοσηλείας. 

Κριτήρια 

Τα κριτήρια έχουν διαφορετικό συντελεστή αξιολόγησης και αφορούν: 

  • Αξιοπιστία και φερεγγυότητα (συντελεστής 30%) κλινικής. «Εάν έχουν απορριφθεί κονδύλια που έχουν υποβάλλει ή όχι, οι ιδιωτικές κλινικές, είναι ένα κριτήριο το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον τρόπο κατανομής του προϋπολογισμού», εξήγησε ο υπουργός. 
  • Ποιότητα νοσηλευτικού έργου (25%), όπως επανεισαγωγές. 
  • Επάρκεια υπηρεσιών της κλινικής (10%), και υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ενεργών ειδικοτήτων σε σχέση με το μέγιστο αριθμό συνολικά στον κλάδο. 
  • Βαρύτητα περιστατικών που διαχειρίζεται η κλινική (20%) και προσδιορίζεται κυρίως με βάση τους δείκτες βαρύτητες των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων. 
  • Δείκτης υποδομών αυξημένης φροντίδας (10%) και αφορά αριθμό των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας της κλινικής σε σχέση με τον κλάδο της. 
  • Δείκτης υποδομών και οργάνωσης (5%) για κάθε κλινική που έχει λάβει άδεια με βάση το ΠΔ/517 ή που έχει διαπίστευση ή πιστοποίηση από διεθνούς κύρους αναγνωρισμένο φορέα. 

«Η αρχική κατανομή των ποσών γίνεται προϋπολογιστικά, αλλά θεωρείται προσωρινή,  που σημαίνει ότι αν κάποιος στη διάρκεια του έτους μεταβάλει τους δείκτες του, στη πραγματικότητα αναπροσαρμόζεται και το ποσό του προϋπολογισμού» ανέφερε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «άρα, εισάγεται ένα στοιχείο διαρκούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις κλινικές, προκειμένου να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας». 

Δημήτρης Κοντός 

Για τις υπερβάσεις στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στον συγκεκριμένο κωδικό, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός ανέφερε ότι στο εξάμηνο ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ, εκτίμησε όμως ότι μετά τον έλεγχο και τις απορρίψεις υποβολών η υπέρβαση θα μειωθεί σημαντικά.

 «Ο κλινικός έλεγχος θα αφαιρέσει τις μη αποδεκτές δαπάνες από το σύνολο των απαιτήσεων. Επομένως, θα μειωθεί το σύνολο των απαιτήσεων, θα μειωθεί και το ποσοστό του clawback» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι πέρυσι στις ιδιωτικές κλινικές καταγράφηκαν περίπου 440.000 περιστατικά νοσηλείας. 

Φαρμακεία 

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θέμα απελευθέρωσης των καναλιών διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Όπως είπε, σχετική μελέτη καταδεικνύει ότι «ο ανταγωνισμός λειτουργεί σε άλλα σημεία περισσότερο, σε άλλα σημεία λιγότερο, αλλά λειτουργεί». 

Σημειώνεται ότι η διεθνής υποχρέωση της χώρας είναι να διενεργήσει μία μελέτη από την οποία θα προκύπτει το κατά πόσο υπάρχει και λειτουργεί ο ανταγωνισμός στο κομμάτι των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Σε περίπτωση που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε απελευθέρωση των δικτύων διανομής.