Έντονος είναι ο προβληματισμός των φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με το τι θα ισχύσει μετά το νέο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα, αν και εκπρόσωποι των εταιρειών υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων δεν αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου.
Αυτό που γνωρίζουμε από τα όσα έχει πει και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είναι ότι σχετικά με τις τιμές των off patent θα ισχύσει η μέση τιμή των τριών χαμηλότερων χωρών ή το 50% της αρχικής, ανάλογα με το ποια είναι χαμηλότερη, και αυτό για όσα σκευάσματα έληξαν από την αρχή του 2012 και μετά. Για τα παλιότερα σκευάσματα, δεν θα αλλάξει κάτι εξασφαλίζοντας έτσι τόσο την τιμή εκείνων όσο και των γενοσήμων τους που σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτελούν και το 95% των γενοσήμων που κυκλοφορούν.
Βάση αυτής της τιμής για τα off patent θα προσδιορίζεται και η τιμή των γενοσήμων που θα είναι μέχρι το 80%. Φυσικά κανείς δεν θα απαγορεύει στο off ptent να χαμηλώσει επίσης την τιμή του, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την τιμή του γενοσήμου. Δηλαδή, το γενόσημο δεν θα μπορεί να χαμηλώσει περαιτέρω τη τιμή αν το off patent πέσει χαμηλότερα. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η δυναμική τιμολόγηση τελικά δεν θα ισχύσει.
Πάντως κατά την όλη διαδικασία που δημιουργεί για πρώτη φορά συνθήκες ανταγωνισμού, μεσα σε μια απελευθερωμένη σχετικά αγορά, θα έχει ενδιαφέρον στο να δουμε πως θα επιδράσει στην επιλογή φαρμάκου από τον ασθενή – φαρμακοποιό, αφου η δραστική θα διατηρηθεί ως η μόνη παράμετρος συνταγογράφησης από το γιατρό.
Από κει και πέρα, oι φαρμακευτικές κι συγκεκριμένα οι πολυεθνικές φαίνεται να καταφέρνουν ώστε να μην δημοσιοποιείται και να μην αναγράφεται η έκπτωση του 13%, που δίνουν προς το Δημόσιο για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Η μέχρι σήμερα κατάσταση δημιουργούσε πρόβλημα καθώς για πολλά φάρμακα η Ελλαδα ήταν χώρα αναφοράς σε άλλες χώρες και αυτό το -13% δημιουργούσε πρόβλημα στις τιμολογήσεις για τις πολυεθνικές (βέβαια μπορεί να συνέφερε τα συστήματα υγείας των ξένων χωρών).
Επίσης, σχετικά με τα φάρμακα του 3816, τα ΦΥΚ, οι φαρμακευτικές μάλλον προτιμούν τη διακίνηση μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς αφενός θα αποφεύγουν πρόσθετο rebate και clawback σε τιμές υψηλότερες αλλα κυρίως δεν θα κινδυνεύουν τα φάρμακα αυτά να φύγουν εκτός Ελλάδος μέσω παράλληλου εμπορίου.
Γ. Σακκάς