Το διαζύγιο δεν κάνει κακό στην υγεία αν βρει κάποιος αμέσως σύντροφο

26-12-2016
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως το διαζύγιο κάνει κακό στην υγεία και πως μάλιστα, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες. Αυτό όμως μπορεί και να μην ισχύει απαραίτητα. Γιατί τώρα, έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως το διαζύγιο δεν κάνει κακό στην υγεία εάν κάποιος βρει σύντροφο γρήγορα.
 
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και την Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής (LSHTM) παρακολούθησαν χιλιάδες ζευγάρια που βρίσκονται στα τέλη της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους.
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 10.000 Βρετανούς οι οποίοι γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα του Μαρτίου του 1958.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας» (AJPH) έδειξε πως όσοι πέρασαν ένα διαζύγιο αλλά βρήκαν νέο σύντροφο, έχουν σχεδόν εξίσου καλή υγεία με εκείνους που παρέμειναν σε σταθερούς γάμους.
 
Ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γιώργος Πλουμπίδης, είπε πως τα ευρήματα αποτελούν έκπληξη για εκείνον και προσέθεσε πως «νομίζω ότι τα ευρήματά μας είναι πολύ ενδιαφέροντα. Πιστεύαμε πως όταν κάποιος έχει πολλές ανατροπές στη ζωή του θα έχει χειρότερη υγεία, αλλά στην πραγματικότητα ανατροπές όπως η διάσταση και το διαζύγιο δεν ακούν μακροπρόθεσμες επιδράσεις».
 
Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που παντρεύτηκαν, χώρισαν κι έφτιαξαν μετά νέες μόνιμες σχέσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιαγγειακή ή αναπνευστικά προβλήματα από αυτούς που παρέμειναν παντρεμένοι.
Μερικοί άντρες μάλιστα, αν και ξαναπαντρεύτηκαν είχαν παρόμοια επίπεδα υγείας εκείνους που δεν χώρισαν ποτέ.
 
Την καλύτερη υγεία απ’ όλους στην μέση ηλικία (ηλικίες 44-46 ετών) είχαν τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στα 20 ή στα 30 τους και παρέμειναν παντρεμένα. Ωστόσο, τα συνομήλικά τους ζευγάρια που συζούσαν δεν υστερούσαν ιδιαιτέρως σε επίπεδο υγείας.