Το ΔΝΤ έφερε πίσω τον εφιάλτη της φυματίωσης

26-12-2016

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η αύξηση κρουσμάτων της φυματίωσης στη χώρα μας ενώ από τότε που εισήλθε η χώρα μας στην οικονομική κρίση  η κρατική μηχανή αποδιοργανώνεται όλο και περισσότερο με συνέπεια να λείπουν από τα νοσοκομεία βασικά φάρμακα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείο Σωτηρία που όπως ανέφερε ο ο υπεύθυνος του Αντιφυματικού Ιατρείου του νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου αναγκάζονται να εκλιπαρούν προς το υπουργείο για φάρμακα κόστους του 1 ευρώ. Το τραγικό είναι ότι το νοσοκομείο δε μπορεί να προμηθευτεί τα τεστ δερματολογικής αντίδρασης (το μαντού) από το Ινστιτούτο Παστέρ, γιατί το ινστιτούτο δε μπορεί να καταβάλλει απόδειξη λόγω του ότι δε διαθέτει φορολογική ενημερότητα.

Το σύστημα υγείας  καταρρέει αδυνατώντας να προσφέρει υπηρεσίες υγείας στους χιλιάδες ασθενείς και κυρίως στους μετανάστες που έχουν εισέλθει στη χώρα μας. Πολλοί ασθενείς διακόπτουν τις θεραπείες του χωρίς καν να το πουν στο γιατρό αδυνατώντας να πληρώσουν τα φάρμακα.

Αυτά επισήμαναν  ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας, με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Αίσθηση επίσης προκαλεί μελέτη που έγινε  από το νοσοκομείο Φλέμινγκ  στο νομό Ξάνθης η οποία έδειξε  ότι το 30% περίπου νέων σπουδαστών είχαν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Αυτό το υψηλό ποσοστό αποδόθηκε στην πληθυσμιακή ιδιομορφία της περιοχής. Άλλη σημαντική μελέτη εκτιμά το μέσο μηνιαίο κόστος θεραπείας της φυματίωσης που είναι 50 €. Εάν ο ίδιος ασθενής αναπτύξει ανθεκτικότητα το ίδιο κόστος ανέρχεται περίπου σε 3000 €. Χρειάζεται επομένως ειδική μέριμνα τονίζουν οι γιατροί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση όλων των μορφών φυματίωσης με ενίσχυση των υποδομών κυρίως για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και βέβαια την ελεγχόμενη θεραπεία. 

Βάννα Κεκάτου