Το ελληνικό καλοκαίρι…των κουνουπιών

26-12-2016

161 κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου 18 θάνατοι και 87 κρούσματα Ελονοσίας το 2012 δεν ήταν φαίνεται αρκετά για να υπάρξει η σπουδή και η μέριμνα εκ μέρους της πολιτείας για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι ψεκασμοί προνυμφοκτονίας κουνουπιών από εδάφους και αέρος.

Κι ενώ τα προγνωστικά δίνουν ρεκόρ ξένων αφίξεων τουριστών αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τόνωση της οικονομίας μας σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη, παρόλα έχουμε αφήσει πολύτιμο χρόνο να χαθεί για να πάρουμε μέτρα άκρως απαραίτητα για την προστασία των πολιτών με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια έκθεση της χώρας. όπως γνωρίζουν πολύ καλά ειδικοί που παρακολουθούν το πρόβλημα.

Έχει μπει ο Ιούνιος και οι προνυμφοκτονίες έχουν καθυστερήσει δραματικά με αποτέλεσμα να μην έχουν θανατωθεί οι πρώτες γενιές κουνουπιών πράγμα που οδηγεί σε σημαντικά υψηλούς πληθυσμούς κατά τους επόμενους μήνες.

Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι φετινό αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υποβάθμιση της ποιότητας εκτέλεσης των προγραμμάτων με τις δύο τρεις ανάδοχες εταιρείες να επιλέγουν μόνες τους τα προνυμφοκτόνα σκευάσματα χωρίς να αξιολογούνται τα κριτήρια επιλογής των προϊόντων τους αλλά και χωρίς να ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους στο πεδίο.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που έγινε για λογαριασμό των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα χρησιμοποιούμενα προνυμφοκτόνα με δραστική ουσία diflubenzuron που σηκώνουν το κύριο βάρος των ψεκασμών, έχουν αργό τρόπο δράσης και χαμηλή αποτελεσματικότητα της τάξης του 20- 30 %.

Κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης  που παρουσιάσθηκε σε ευρεία Πανελλαδική σύσκεψη που έγινε  το Φεβρουάριο στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου, των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Υγείας, Εσωτερικών και εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης για την έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών, όπως η ελονοσία (επανεμφανίστηκε το 2009 μετά από το 1974) και ο Ιός του Δυτικού Νείλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου τότε είχε δηλώσει: «αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για την αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας από ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων».

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι που περιμένουμε 16 εκατομμύρια επισκέπτες δεν καταφέραμε να έχουμε πάρει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα. Για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία αλλά και την Εθνική Οικονομία θα κάνουμε τον απολογισμό στο τέλος του καλοκαιριού…