Υπάρχει μια έκφραση που λέει πως το ξένο είναι πιο γλυκό. Δεν φαίνεται όμως να ισχύει πάντα. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως το φαγητό που έχουμε πληρώσει με λεφτά που βγάλαμε μόνοι μας είναι πιο νόστιμο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πειράματα σε ποντίκια για να διαπιστώσουν κατά πόσο το φαγητό που κερδίζουμε μόνοι μας, μας φαίνεται και πιο νόστιμο.
Οι ειδικοί εκπαίδευσαν τα ποντίκια να κινούν δύο μικρούς μοχλούς. Τον πρώτο μοχλό χρειαζόταν να τον πατήσουν µόνο µία φορά ώστε να απελευθερωθεί ένα μεζεδάκι, ενώ τον δεύτερο μοχλό έπρεπε να τον πατήσουν 15 φορές για να τους προσφερθεί μια ανάλογη λιχουδιά.
Στη συνέχεια, όταν οι ειδικοί επέτρεψαν στα ποντίκια να φάνε την τροφή τους, αυτά προτίμησαν να γευτούν τη λιχουδιά εκείνη που απελευθέρωνε ο μοχλός όταν έπρεπε να τον πατήσουν 15 φορές.
Σε ένα δεύτερο πείραµα, έκαναν ένα τεστ µε δύο διαφορετικά είδη τροφής. Ένα υγιεινό γεύμα και ένα µε πολλά λιπαρά, τα ποντίκια προτίμησαν το υγιεινό γεύμα αφότου είχαν κοπιάσει αρκετά για να πιέσουν τον μοχλό να το απελευθερώσει.
Τα αποτελέσματα λοιπόν, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society Β, έδειξαν πως το φαγητό το οποίο έχουμε κοπιάσει για να αποκτήσουμε μας φαίνεται πολύ πιο νόστιμο.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Αλεξάντερ Τζόνσον «αυτό που ουσιαστικά προέκυψε από τη μελέτη µας είναι ότι αν κάποιος έχει μοχθήσει για να κερδίσει το φαγητό του, όχι µόνο το εκτιμά περισσότερο, αλλά του φαίνεται και πιο νόστιμο».
Ο ίδιος προσέθεσε πως «δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο η προσπάθεια στην εργασία συνδέεται και επαυξάνει την ευχάριστη γεύση του φαγητού, γνωρίζουμε όμως ότι αυτό όντως συµβαίνει. Μάλιστα η ευχαρίστηση διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες μετά την επίπονη εργασία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: