Μας το λένε οι γιατροί, μας το λένε και οι διατροφολόγοι. Πρέπει να τα τρώμε όλα αλλά με μέτρο. Τι σημαίνει όμως με μέτρο; Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικό το μέτρο στο φαγητο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Georgia στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντώννα απαντήσουν πως “μετέφραζαν” τη λέξη μέτρο για την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως τα μπισκότα. Ρώτησαν πόσα μπισκότα νοούνται όταν τους συστήνεται να τρώνε με μέτρο, με πόσα θα ήταν ικανοποιημένοι και πόσα θεωρούσαν ότι έπρεπε να τρώνε.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Appetite, έδειξαν πως τόσο οι αδύνατοι όσο και οι υπέρβαροι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται το μέτρο μέσα από τη δική τους οπτική γωνία και να υπερβάλλουν. Κατέληγαν δηλαδή να τρώνε πάλι περισσότερο από όσο θα έπρεπε.
Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Michelle vanDellen και οι συνεργάτες της οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι όταν πρέπει να φάνε με μέτρο δεν σημαίνει να υπερκαταναλώσουν τροφή, οπότε τρώνε λιγότερη απ’ όση θα ήθελαν. Όμως πάντα καταναλώνουν περισσότερη απ’ όσο θα έπρεπε να καταναλώσουν.
Όπως αναφέρει η vanDellen, το μέτρο για τον καθένα από μας είναι σχετικό, καθώς η κατανάλωση φαγητού με «μέτρο» δεν συγκεκριμενοποιεί την ποσότητα ώστε να είναι ξεκάθαρη η διατροφική συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετήσουν όσοι ενδιαφέρονται να χάσουν περιττά κιλά ή να διατηρήσουν την καλή σωματική τους κατάσταση.
Τι συμβουλεύουν λοιπόν οι ειδικοί; Πως το «με μέτρο» θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή πρακτική ώστε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή. ‘Ομως, η διατροφή που στηρίζεται στο “μέτρο”, λόγω της υποκειμενικότητας της ερμηνείας του όρου, δεν μπορεί να αποτελέσει σωστό οδηγό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: