Το ποτό κάνει περισσότερο κακό μετά τα 40

26-12-2016
Το πολύ αλκοόλ σίγουρα δεν κάνει καλό σε όποια ηλικία κι αν είμαστε. Βρετανοί επιστήμονες όμως ανακάλυψαν πως ιδίως μετά τα 40 το ποτό κάνει περισσότερο κακό. Γιατί όμως; Η έρευνα τους είναι αποκαλυπτική.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου έκαναν ειδικές μελέτες με σκοπό να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα: Πως η ηλικία επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού μας στο ποτό;
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν πως μετά τα 40, η ικανότητα μας να αντέξουμε το ποτό μειώνεται αρκετά. Αυτό συμβαίνει για μας ειδοποιήσει το σώμα μας πως αρχίζουμε να του κάνουμε κακό.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Paul Wallas «από το έντερο έως την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία έως το δέρμα, η επίδρασή του είναι διαβρωτική»
 
Που οφείλεται όμως αυτή η μείωση στην αντοχή του αλκοόλ μετά τα 40; Οι ειδικοί εξηγούν πως με τα χρόνια τα όργανα που μεταβολίζουν το αλκοόλ, όπως το συκώτι και το στομάχι, συρρικνώνονται. Έτσι, το αλκοόλ μένει στον οργανισμό μας για περισσότερο χρόνο.
 
Ο Wallas τονίζει πως «ο εγκέφαλος επηρεάζεται πολύ νωρίτερα από το συκώτι». Όταν φτάνει στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, καταστέλλει τους μηχανισμούς κρίσης και αυτοελέγχου, κάτι που σε βάθος χρόνου οδηγεί σε έντονες συναισθηματικές εναλλαγές, κατάθλιψη, παρορμητική συμπεριφορά και δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων.
Επίσης, το αλκοόλ επιδρά στο δέρμα, προκαλώντας τη χαρακτηριστική ερυθρότητα που ονομάζεται ροδόχρους ακμή, μόνιμη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και καταστροφή του κολλαγόνου του δέρματος.
 
Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει την έντονη και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ ως αιτία για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Επίσης, μειώνει την ικανότητα των καρδιακών αντλιών, προκαλώντας μυοκαρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια. Οσο για το συκώτι, αν κανείς συνεχίζει να πίνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μετά τα 40 και έως τα 55, το λίπος και η φλεγμονή στο συκώτι δημιουργούν πληγές και συρρίκνωση, προκαλώντας κίρρωση ή ηπατική νόσο. Το ποτό επιδρά στη γονιμότητα των γυναικών, μειώνοντάς την έως 18%, στα επίπεδα τεστοστερόνης και στην ποιότητα του σπέρματος των ανδρών.
 
Το αλκοόλ χωρίς μέτρο μπορεί ακόμα να προκαλέσει μια σειρά από καρκίνους, όπως του στόματος, του οισοφάγου, του εντέρου, του στήθους και του λάρυγγα, ενώ, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος, καθώς κάνει τα κύτταρα πιο δεκτικά στις τοξίνες του καπνού. Με το πέρασμα του χρόνου η υπερκατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει και στη συσσώρευση λίπους, καθώς καθυστερεί τον μεταβολισμό των τροφών.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: