ΤΟΜΑΣ ΦΡΑΝΣΙΣ

Thomas Francis
11-04-2021

Ο Τόμας Φράνσις (15 Ιουλίου 1900 – 1 Οκτωβρίου 1969) ήταν Αμερικανός γιατρός, ιολόγος και επιδημιολόγος. Ο Φράνσις ήταν ο πρώτος άνθρωπος που απομόνωσε τον ιό της γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1940 έδειξε ότι υπάρχουν και άλλα στελέχη γρίπης και συμμετείχε στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της γρίπης.

Έγινε ο πρώτος Αμερικανός που απομόνωσε τον ιό της ανθρώπινης γρίπης. Από το 1938 έως το 1941 ήταν καθηγητής βακτηριολογίας και πρόεδρος του τμήματος του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Το 1941 διορίστηκε διευθυντής της Επιτροπής για τη Γρίπη του Επιδημιολογικού Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (AFEB), θέση που του επέτρεψε να λάβει μέρος στην επιτυχή ανάπτυξη, επιτόπια δοκιμή και αξιολόγηση των προστατευτικών εμβολίων κατά της γρίπης. Αργότερα το ίδιο έτος ο Φράνσις έλαβε μια πρόσκληση από τον Χένρι Φ. Βον να ενταχθεί στη νεοσύστατη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο Φράνσις ίδρυσε ένα εργαστήριο ιών και ένα Τμήμα Επιδημιολογίας που ασχολούνταν με ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών ασθενειών. Όταν ο Jonas Salk ήρθε σε αυτό το πανεπιστήμιο το 1941 για να συνεχίσει μεταπτυχιακό στην ιολογία, ο Φράνσις ήταν ο μέντοράς του και του δίδαξε τη μεθοδολογία της ανάπτυξης εμβολίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο Φράνσις και ο Σαλκ, μαζί με άλλους ερευνητές, μόλυναν σκόπιμα ασθενείς σε διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα του Μίσιγκαν με τον ιό της γρίπης ψεκάζοντας τον ιό στις ρινικές τους οδούς. Η δουλειά του Salk στο Μίσιγκαν οδήγησε τελικά στο εμβόλιο του κατά της πολιομυελίτιδας.

Το 1947 ο Φράνσις τιμήθηκε με μια από τις πρώτες διακεκριμένες θέσεις καθηγητή στο Μίσιγκαν, τον καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Henry Sewall. Εκτός από την εργασία του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο Φραγκίσκος εντάχθηκε στην παιδιατρική σχολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

Ως διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης Εμβολίων Πολυομυελίτιδας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο Φράνσις σχεδίασε και οδήγησε μια άνευ προηγουμένου επιτόπια δοκιμή 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικό επίπεδο για να δοκιμάσει το εμβόλιο. Διεξήχθη από ένα προσωπικό άνω των 100 ατόμων από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η δοκιμή που διήρκεσε ένα χρόνο αφορούσε 1,8 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Φινλανδία και ένα τεράστιο δίκτυο εθελοντών της κοινότητας. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο Rackham Auditorium του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις 12 Απριλίου 1955 και σηματοδοτούσαν μια εποχή ελπίδας και επιτυχίας στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών και, ευρύτερα, στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας προσπαθειών για το καλό του κοινωνία.