ΤΟΜΑΣ ΜΟΡΓΚΑΝ

Thomas Morgan
24-09-2021

Ο Τόμας Χαντ Μόργκαν (25 Σεπτεμβρίου 1866 – 4 Δεκεμβρίου 1945) ήταν Αμερικανός εξελικτικός βιολόγος, γενετιστής, εμβρυολόγος και συγγραφέας ο οποίος βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1933 επειδή με την πρωτοποριακή του έρευνα σχετικά με τη γενετική της γνωστής φρουτόμυγας (drosophila melanogaster), έδειξε τις περιοχές των χρωμοσωμάτων που καταλαμβάνουν τα γονίδια, σχεδιάζοντας έτσι τον πρώτο χρωμοσωμικό χάρτη ενός έμβιου όντος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1933, για την ανακάλυψη του ρόλου που παίζουν τα χρωμοσώματα στην κληρονομικότητα.

Ο Μόργκαν έλαβε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη ζωολογία το 1890. Ακολουθώντας την επανανακάλυψη της μεντελιανής κληρονομικότητας το 1900, ο Μόργκαν άρχισε τη μελέτη των γενετικών χαρακτηριστικών στη μύγα των φρούτων στη Δροσόφιλα μελανογάστηρ (Drosophila melanogaster). Στο διάσημο δωμάτιο των μυγών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Μόργκαν έδειξε ότι τα γονίδια μεταφέρονται πάνω στα χρωμοσώματα και είναι η μηχανική βάση της κληρονομικότητας. Αυτές οι ανακαλύψεις αποτελούν τη βάση της σύγχρονης γενετικής.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας, ο Μόργκαν έγραψε 22 βιβλία και 370 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ως αποτέλεσμα της εργασίας του, η Δροσόφιλα έγινε ένας από τους κύριους οργανισμούς μοντέλα στη σύγχρονη γενετική. Το τμήμα βιολογίας που δημιούργησε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια παρήγαγε εφτά νομπελίστες.