Τρία ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις σχετικά με το”Αττικόν” από το Δημήτρη Πατσάκη

26-12-2016

Η ανακοίνωση της Διοίκησης του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» για την διακοπή τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, εξαιτίας των ελλείψεων σε απαραίτητα υλικά για την ασφαλή και πλήρη κάλυψη των αναγκών τους, αμαυρώνει την κατά τα άλλα σημαντική προσπάθεια του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων στον χώρο της Δημόσιας Υγείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, το μεγαλύτερο μέρος των Ιατρών & Νοσηλευτών, κάθε βαθμίδας και ειδικότητας, παράγουν έργο, σε αντίθεση με τις πραγματικά «πετσοκομμένες» αμοιβές τους. Άλλωστε, οι απανωτές «αποκαλύψεις» για την ανατροπή του αποκαλούμενου «Ενιαίου» Μισθολογίου, σε αρκετούς μη επαρκώς ελεγχόμενους – κατά τα φαινόμενα – «θύλακες» του Δημοσίου, αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Όσοι μάλιστα δεν έχουν την δυνατότητα της άσκησης – και – ελεύθερου επαγγέλματος – και είναι χιλιάδες – κυριολεκτικά «καταριώνται την ώρα και την στιγμή» που επέλεξαν να υπηρετήσουν την Υγεία από το κρατικό «μετερίζι».

Η αφορμή του παρόντος, παρακίνησε τον υπογράφοντα, γνωστό σε πολλούς για την «Ροβεσπιερική» του αντίληψη περί των δημοσίων – και όχι μόνον – πραγμάτων, να ανατρέξει σε όσα το ESYnet «αφήνει» να βγουν προς δημόσια πληροφόρηση.

Με την απλή λοιπόν πράξη της αφαίρεσης των δεδομένων του Α΄3μήνου από το Α΄6μηνο του τρέχοντος έτους, προκύπτουν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα:

Έναντι μικρής μεταβολής:

  • Εσωτερικών ασθενών : – 0,10%
  • Εξωτερικών ασθενών : +6,31%
  • Ημερών νοσηλείας : -6,56%

Οι αποκλίσεις μεταξύ του Α΄ & Β΄3μήνου, όσο αφορά στις δαπάνες, ήταν:

  • Για Φάρμακα : +29,27%
  • Για Υγειονομικό υλικό : +48,66%
  • Για Ορθοπεδικό υλικό : +42,89%
  • Για Αντιδραστήρια : +61,9%
  • Για παροχές Δ.Ε.ΚΩ. : +79,69%

Συνολικά, μεταξύ Α΄& Β΄3μήνου, το Νοσοκομείο δαπάνησε σχεδόν 5 εκ. Ευρώ περισσότερα, αυξάνοντας τα έξοδά του κατά 30% περίπου.

Στον αντίποδα, οι όποιες εισπράξεις του από νοσήλια, εξοφληθέντα από Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και από «ιδιωτικές» πληρωμές, ήταν 80% λιγότερες το Β΄από το Α΄3μηνο του τρέχοντος έτους. Η σχέση μάλιστα «ζεστού» χρήματος έναντι των συνολικών πληρωμών στις ίδιες χρονικές περιόδους, ήταν της τάξης του 1:15 περίπου (Συνολικές πληρωμές/Εισπράξεις: 52,36/3,2 εκ. Ευρώ).

Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται από τον απλό, μερικώς πληροφορημένο φορολογούμενο πολίτη είναι ποικίλα:

  • Πότε ακριβώς διαπιστώθηκε το πρόβλημα (πάντως όχι προχθές,υποθέτω…)
  • Ποιος/οί παρακολουθούσαν τις αναλώσεις, τις παραγγελίες, τις παραλαβές και τις χρεώσεις στα τμήματα
  • Ποια η διαδικασία έγκαιρης ενημέρωσης της Διοίκησης;

Αν μη τι άλλο, το γεγονός πως μέσα σε ένα 3μηνο, οι τιμολογημένες παραγγελίες π.χ. Υγειονομικού υλικού και Αντιδραστηρίων, σημειώνουν άλματα της τάξης των 2,7 εκ. Ευρώ, κάτι ενδεχομένως πολύ σοβαρό συμβαίνει στο «μαγαζί», προφανώς εν πλήρη αγνοία του «αφεντικού».