Πριν μιλήσουμε για τη διατροφή – ασπίδα απέναντι στον καλοκαιρινό ήλιο, ας θυμηθούμε, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε βασικές οδηγίες που επαναλαμβάνουν οι ειδικοί δερματολόγοι κάθε χρόνο. Ξεκινάμε ηλιοθεραπεία σταδιακά, δεν εκτιθέμεθα για πολλή ώρα, αποφεύγουμε τις πιο ζεστές μεσημεριανές ώρες, φροντίζουμε για ένα καλό αντηλιακό για το δέρμα μας, και το χρησιμοποιούμε συχνά . Και πριν από όλα αυτά, ζητάμε εξατομικευμένες οδηγίες από ειδικό επιστήμονα.
Πέρα από τα παραπάνω, μπορούμε να βοηθήσουμε το δέρμα μας «από μέσα» και να θωρακίσουμε την προστασία του , με μικρές αλλαγές στην διατροφή μας. Μειώστε την κατανάλωση κάποιων τροφίμων, τα οποία φαίνεται, ότι – αντίθετα από ό,τι επιδιώκουμε- πιθανόν να αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο.
Βάλτε λοιπόν στο πιάτο σας … τρόφιμα που συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος
1) Τρόφιμα με αντιοξειδωτικά
Για να προστατεύουμε το δέρμα μας «από μέσα» από τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις των ηλιακών ακτινών και κυρίως της UV ακτινοβολίας λέμε ΝΑΙ στα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Τα κύρια αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα καθημερινά μας τρόφιμα είναι τα φλαβονοειδή, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. (σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν και βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση, που θα τις δούμε πιο κάτω)
- Τα φλαβονοειδή και πολλά παράγωγά τους θα τα βρούμε σε πολλά τρόφιμα, όπως είναι το τσάι, το κακάο και η μαύρη σοκολάτα, τα φρούτα (πχ μούρα) και τα λαχανικά ( πχ κόκκινα κρεμμύδια).
- Το λυκοπένιο και η λουτεΐνη, που υπάρχουν σε διάφορα φρούτα και λαχανικά από τα οποία τα πιο γνωστά μας είναι η τομάτα και το καρπούζι.
- Τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε στο στάρι (άρα και και σε δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη με κόκκους σταριού), στο πλήρες ψωμί, στα στρείδια και στο μοσχαρίσιο συκώτι.
- Το σελήνιο υπάρχει σχεδόν σε όλα τα θαλασσινά οστρακοειδή, στα ψάρια, στα μανιτάρια, στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και στα πλήρη δημητριακά.
Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο γνωστά αντιοξειδωτικά , π.χ. ζεαξανθίνη. Εδώ αναφέρονται τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά και τρόφιμα που χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητά μας)
2) Οι βιταμίνες σύμμαχοι απέναντι στον ήλιο
Όπως τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, έτσι και ορισμένες βιταμίνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από πιθανές βλάβες της UV ακτινοβολίας. Οι βιταμίνες αυτές είναι:
- Η βιταμίνη C: Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στο ακτινίδιο, στη φράουλα, στα μούρα, στο κάρδαμο, στην τομάτα, στις πιπεριές …κ.α
- Τα καροτενοειδή: Βρίσκονται σε όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, όπως είναι οι τομάτες, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα, το πεπόνι, τα ροδάκινα, το καρπούζι, το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο κ.α
- Η βιταμίνη Α : Θα την βρούμε στο συκώτι, στον κρόκο του αυγού, στα λιπαρά ψάρια, στη μαργαρίνη, στο γάλα και σε γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α
- Η βιταμίνη Ε : Βρίσκεται κυρίως σε φυτικά λάδια όπως το ελαιόλαδο , το ηλιέλαιο και σε παράγωγά τους, στα αμύγδαλα, στα φουντούκια.
3) Τα τρόφιμα με ω-3 , ανήκουν στα τρόφιμα που βοηθούν το δέρμα να αντιμετωπίσει τον ήλιο
Τα ω-3 λιπαρά, συμβάλλουν στην διατήρηση υγειών μεμβρανών των κυττάρων. Αναφέρεται ότι παίζουν ρόλο στην προστασία της κυτταρικής μεμβράνης όταν «δέχεται επιθέσεις» από ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι «επιθέσεις» αυτές αυξάνονται από την UV ακτινοβολία
Πού θα βρούμε ω- 3 λιπαρά;
- Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός) είναι εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών
- Άλλα τρόφιμα πλούσια σε ω-3 είναι ορισμένα έλαια όπως το σησαμέλαιο, το κραμβέλαιο, το σογιέλαιο και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά (π.χ μαργαρίνες)
- ω-3 λιπαρά, περιέχονται και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια ή τα αμύγδαλα και σε ορισμένους σπόρους, όπως οι σπόροι του σιταριού
4) Ας μην ξεχάσουμε τη σόγια & τα παράγωγά της
Υπάρχουν ενδείξεις, ότι η σόγια και τα παράγωγά της, που είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες , ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.
Πηγή: Συνεργαζόμενο site foodbites.eu