Τυρί: Πότε είναι ασφαλές να κόβουμε απλά τη μούχλα

τυρί μνήμη
07-06-2025
Το τυρί είναι μια βασική τροφή. Μπαίνει σε φαγητά, σαλάτες, τρώγεται σκέτο… ακόμα και σε ορισμένα γλυκά. Πολλές φορές όμως αν μέινει πιάνει μούχλα στην άκρη. Μπορούμε απλά να την κόψουμε και να φάμε το υπόλοιπο; Εξαρτάται από τον τύπο του τυριού, λένε οι ειδικοί.

Το να καθαρίζετε το τυρί από τη μούχλα που μπορεί να έχει πιάσει εξωτερικά δεν είναι πάντα ασφαλές, λένε οι ειδικοί. Και η ειδοποιός διαφορά δεν είναι παρά ο τύπος του ίδιου του τυριού.

Η μούχλα στο τυρί

Αν εντοπίσετε μούχλα σε μαλακά τυριά, όπως το τυρί cottage και το τυρί κρέμα, «πρέπει να το πετάξετε όλο», λέει η δρ Siyun Wang, καθηγήτρια μηχανικής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Η μούχλα μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικά νήματα σε όλο το τυρί, μολύνοντας μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που είναι ορατή στην επιφάνεια.

«Για τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, μπορείτε να κόψετε τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το σημείο μούχλας και να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε», λέει η Wang, επειδή οι μύκητες δεν είναι σε θέση να εξαπλωθούν τόσο γρήγορα μέσα από πυκνότερες υφές.

Ωστόσο, «το μαχαίρι θα πρέπει να διατηρείται μακριά από το μουχλιασμένο μέρος για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση», λέει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Ποια είναι τα καλύτερα τυριά για την υγεία της