ΤΖΟΝ ΚΡΕΓΚ ΒΕΝΤΕΡ

Craig Venter
12-10-2021

Ο Κρεγκ Βέντερ (14 Οκτωβρίου 1946 – ) είναι Αμερικανός βιοτεχνολόγος και επιχειρηματίας. Είναι γνωστός ως ο επικεφαλής για την εύρεση μιας από τις πρώτες πρόχειρες ακολουθίες του ανθρώπινου γονιδιώματος. Συγκέντρωσε την πρώτη ομάδα για τη διαμόλυνση ενός κυττάρου με ένα συνθετικό χρωμόσωμα.

Συμμετείχε στη λίστα του περιοδικού Time το 2007 και το 2008 στο Time 100 με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Το 2010, το βρετανικό περιοδικό New Statesman κατέταξε τον Κρεγκ Βέντερ στη 14η θέση στη λίστα με τις «50 πιο επιδραστικές προσωπικότητες του κόσμου 2010». Το 2012, τιμήθηκε με το βραβείο Dan David για τη συμβολή του στην έρευνα του γονιδιώματος. Εξελέγη στην Αμερικανική Φιλοσοφική Εταιρεία το 2013. Είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Επιστήμης και Μηχανικής των ΗΠΑ.

Ο Βέντερ ήταν παθιασμένος με τη δύναμη της γονιδιωματικής να μεταμορφώσει ριζικά την υγειονομική περίθαλψη. Πίστευε ότι η αλληλουχία κυνηγετικών όπλων ήταν ο ταχύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ληφθούν χρήσιμα δεδομένα ανθρώπινου γονιδιώματος. Η μέθοδος απορρίφθηκε από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, ωστόσο, καθώς ορισμένοι γενετιστές θεώρησαν ότι δεν θα ήταν αρκετά ακριβής για ένα γονιδίωμα τόσο περίπλοκο όσο αυτό των ανθρώπων. Ότι θα ήταν πιο δύσκολο από υλικοτεχνική άποψη και ότι θα κόστιζε σημαντικά περισσότερο.

Ο Βέντερ θεώρησε τον αργό ρυθμό προόδου στο έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος ως ευκαιρία να συνεχίσει το ενδιαφέρον του για την κατοχύρωση γονιδίων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, γι’ αυτό αναζήτησε χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα για να ξεκινήσει την Celera Genomics. Η εταιρεία σχεδίαζε να επωφεληθεί από τη δουλειά της δημιουργώντας γονιδιωματικά δεδομένα στα οποία οι χρήστες θα μπορούσαν να εγγραφούν έναντι αμοιβής. Κατά συνέπεια, ο στόχος άσκησε πίεση στο δημόσιο πρόγραμμα γονιδιώματος και ώθησε αρκετές ομάδες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την παραγωγή της πλήρους αλληλουχίας. Η προσπάθεια του, του έδωσε φήμη καθώς ο ίδιος και η ομάδα του στην Celera Corporation μοιράστηκαν τα εύσημα για την αλληλουχία του πρώτου σχεδίου ανθρώπινου γονιδιώματος με το δημόσια χρηματοδοτούμενο έργο Human Genome Project.

Το 2000, ο Βέντερ και ο Francis Collins των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και του Προγράμματος Δημοσίου Γονιδιώματος των Η.Π.Α. ανακοίνωσαν από κοινού τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, τρία ολόκληρα χρόνια πριν από το αναμενόμενο τέλος του Προγράμματος Δημοσίου Γονιδιώματος. Η ανακοίνωση έγινε μαζί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ. Ο Βέντερ και ο Collins μοιράστηκαν έτσι ένα βραβείο για τη “Βιογραφία της Χρονιάς” από την A&E Network. Στις 15 Φεβρουαρίου 2001, η κοινοπραξία του Human Genome Project δημοσίευσε το πρώτο Ανθρώπινο Γονιδίωμα στο περιοδικό Nature, ακολουθούμενο μια μέρα αργότερα από μια δημοσίευση Celera στο Science. Παρά ορισμένους ισχυρισμούς ότι η αλληλουχία κυνηγετικών όπλων ήταν κατά κάποιο τρόπο λιγότερο ακριβής από τη μέθοδο κλώνου προς κλώνο που επιλέχθηκε από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, η τεχνική έγινε ευρέως αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.