Βαφές αυγών; Πόσο συντηρούνται; Και άλλα για τα Πασχαλινά αυγά

26-12-2016

Η ιστορία λέει πως η Μαρία η Μαγδαληνή, διαμαρτυρόμενη για τις αποφάσεις του Πόντιου Πιλάτου, μετέβη στη Ρώμη για να διαμαρτυρηθεί & να μεταφέρει τα γεγονότα της Αναστάσεως στον τότε αυτοκράτορα Τιβέριο Καίσαρα. Εκείνη τον προέτρεψε να πιστέψει όλα όσα του εξιστόρησε μόνο εάν το αυγό που είχε μπροστά του βαφόταν κόκκινο, όπως το αίμα του Χριστού. Όπως δηλαδή και έγινε.

Πέρα όμως από την παράδοση τα αυγά μπορεί να κρύβουν μικρές διατροφικές παγίδες, στις οποίες πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 4 μύθους που συνοδεύουν τα Πασχαλινά αυγά και που θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε λίγο το τοπίο!

Μύθος: Αφού η μπογιά είναι ‘’ισχυρή’’ και περνάει το κέλυφος του αυγού, δεν πρέπει να το φάω

Το αυγό περιβάλλεται από το τσόφλι, το οποίο αποτελεί την ασπίδα προστασίας του αυγού. Στο τσόφλι βρίσκουμε περισσότερους από 17.000 μικρούς πόρους οι οποίοι επιτρέπουν στο αυγό να ανταλλάξει αέρα και υγρασία με το περιβάλλον. Μην ξεχνάτε πως το αυγό προορίζεται να γίνει ένα κοτόπουλο! Ο λόγος για τον οποίο λοιπόν η βαφή των αυγών διαπερνά το τσόφλι είναι διότι το τελευταίο είναι πορώδες, και όχι γιατί η βαφή είναι ισχυρή ή τοξική.

Μύθος: Δεν πειράζει εάν βάψω μερικά από τα αυγά που έσπασαν στο βράσιμο

Μπορεί η βαφές οι οποίες θα επιλέξετε να είναι κατάλληλες για χρήση στα τρόφιμα βάση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (διαβάστε εδώ), όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα σπασμένα αυγά είναι ακίνδυνα για κατανάλωση. Ένας από τους πιο επιθετικούς μικροοργανισμούς που θα συναντήσουμε στα αυγά είναι η Σαλμονέλα, η οποία μπορεί να περάσει πολύ πιο εύκολα στο εσωτερικό εάν το τσόφλι έχει σπάσει. Για το λόγο αυτό μην βάψετε αυγά που έχουν σπάσει, αλλά χρησιμοποιείστε τα άμεσα με άλλο τρόπο.

Μύθος: Μπορώ να αφήσω τα αυγά εκτός ψυγείου από τη Μ. Πέμπτη μέχρι την Κυριακή του Πάσχα

Τα σφιχτά βρασμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για 2 περίπου ώρες σε δροσερό περιβάλλον. Άρα είναι μεγάλο λάθος να αφήνετε τα βρασμένα αυγά για ημέρες ολόκληρες στο Πασχαλινό τραπέζι. Βγάλτε τα λοιπόν από το ψυγείο λίγο πριν το τσούγκρισμα & άμεσα τοποθετήστε τα και πάλι σε αυτό. Εκτός ψυγείου η θερμοκρασία των αυγών πέφτει επικίνδυνα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν και μικροοργανισμοί οι οποίοι κοιμούνται στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αφήστε τα αυγά στο ψυγείο & για τη διακόσμηση του τραπεζιού χρησιμοποιείστε εναλλακτικά ψεύτικα αυγά ή Πασχαλινά κουλουράκια!

Μύθος: Μπορώ να φάω τα Πασχαλινά αυγά ακόμα και 2 εβδομάδες μετά το Πάσχα αρκεί να τα έχω στο ψυγείο

Σύμφωνα με τον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), τα Πασχαλινά αυγά διατηρούνται μόνο 7 ημέρες στο ψυγείο. Οπότε εάν ακολουθείτε το έθιμο και βάφετε τα αυγά τη Μ. Πέμπτη μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα πρέπει να τα έχετε καταναλώσει, είτε ως έχουν είτε μέσα σε κάποια συνταγή.

Ο ΕΦΕΤ αναφέρει για τα αυγά:

‘’ Για την προμήθεια Αβγών:

  • Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα, δηλ:

(α) στην ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας,

(β) στην κατηγορία ποιότητας,

(γ) στην κατηγορία βάρους και

(δ) στη μέθοδος εκτροφής.

Τα αβγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του παραγωγού.

  • Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
  • Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.
  • Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
  • Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
  • Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.’’

Πολλές φορές η παράδοση ξεχνά την ασφάλεια των τροφίμων, είναι στο χέρι σας όμως φέτος να προσταεύσεται τον εαυτό σας και του δικούς σας από ανεπιθύμητα συμβάντα.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com