Βελτιωμένο health voucher: μεγαλύτερη διάρκεια,περισσότερα παραπεμπτικά

26-12-2016

Την επέκταση της χρονικής διάρκειας καθώς και την αύξηση του αριθμού των παραπεμπτικών για τους κατόχους των voucher μελετά το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους πολίτες που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα θα έχει ισχύ οχτώ μηνών από τέσσερις που ισχύει σήμερα. Επίσης, οι κάτοχοι των voucher θα μπορούν να παίρνουν τρία παραπεμπτικά από 3 διαφορετικούς γιατρούς αντί του ενός από κάθε γιατρό που δικαιούνται σήμερα.

Οταν είχε ανακοινωθεί η έναρξη του προγράμματος αναμενόταν να ενταχθούν σε αυτό 100.000 συμπολίτες μας το 2013, επί πλέον 100.000 το 2014, με στόχο να συμπεριληφθούν περισσότερα άτομα από το 2014 και μετά. Σήμερα 5 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το μικρό αριθμό αιτήσεων. Από τα  2.600.000 των ανασφάλιστων που σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην χώρα μας, οι αιτήσεις για τα voucher πρόσβασης σε πρωτοβάθμιες φροντίδες Υγείας φτάνουν μόλις τις 43.200 ενώ από αυτές έχουν γίνει δεκτές γύρω στις 36.000. Οι λόγοι για τους οποίους απερρίφθησαν περίπου 7.000 αιτήσεις  κυρίως είναι οι εξής: Είτε διότι έγιναν κάποια τυπικά λάθη στα στοιχεία εκ μέρους των ενδιαφερόμενων,  είτε πρόκειται για περιττές διπλές και τριπλές εγγραφές μελών των ίδιων οικογενειών σε διαφορετικά ΚΕΠ. Πολλοί από τους δυνητικά δικαιούχους δε γνώριζαν ότι το voucher καλύπτει όλη την οικογένεια εφόσον βεβαία πληρούνται οι προϋποθέσεις των εισοδηματικών κριτηρίων. Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας τον Οκτώβριο του 2013 επεκτάθηκε το πρόγραμμα και στα προστατευόμενα μέλη των πρώην ασφαλισμένων. Υπενθυμίζουμε ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πρώην ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που έχασαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και που το ατομικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ή τα 25.000 ευρώ (άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των συζύγων) στην περίπτωση των έγγαμων.

 Το γεγονός πάντως της μικρής προσέλευσης των πρώην ασφαλισμένων πολιτών, δημιούργει μεγάλο προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας που στην  προσπάθεια του να αξιοποιήσει τους πόρους του προγράμματος και να μην αφήσει τα χρήματα να πανε χαμένα, προσανατολίζεται πλέον στη διεύρυνση των δικαιωμάτων, για αυτούς που ενδιαφέρονται και δικαιούνται να ενταχθούν. Σημειωτέον, το πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά από το υπουργείο Υγείας, είναι ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ. Διαψεύσθηκαν πάντως, αυτοί που επικρίνοντας το πρόγραμμα, «προφήτευαν»  ότι θα συρρεύσουν να επωφεληθούν οι αλλοδαποί, (δικαιούνται όσοι διαμένουν νομίμως στη χώρα), και θα μείνουν εκτός προγράμματος οι Έλληνες. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και η προσέλευση των αλλοδαπών, είναι πολύ κατώτερη της αναμενόμενης.

Οι δικαιούχοι των voucher δικαιούνται αξιολόγηση-διάγνωση-αγωγή υγείας-οδηγίες γιατρού και όλα όσα περιλαμβάνονται ως παροχή υπηρεσίας, κατά την επίσκεψη σε γιατρό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ για τις εγκύους προβλέπεται παρακολούθηση της κύησης κατά τους 9 μήνες. 

Και μπορεί κάποιοι να υποστήριζαν ότι τρεις επισκέψεις σε τρεις γιατρούς, με τρία παραπεμπτικά εξετάσεων για τέσσερις μήνες, δεν ήταν μεγάλης σημασίας στη λογική της παροιμίας “πολλή βουή στο μύλο μας μα τ΄αλευράκι λίγο”, από την άλλη πρόκειται για υπηρεσίες στοιχειώδεις και απαραίτητες στο πλαίσιο δημιουργίας μιας ομπρέλας προστασίας για τους συμπολίτες μας που έχουν μείνει άνεργοι και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Βέβαια το γεγονός ότι από τους “2.600.000” ανασφάλιστους στην Ελλάδα έκαναν αίτηση γαι το voucher μόνο οι 43.000 και το πήραν οι 36.000, δείχνει, αφενός ένα έλλειμμα επικοινωνίας, αφετέρου τελικά εκτός από τον ακριβή αριθμό των ανασφάλιστων, μάλλον δεν γνωρίζουμε ούτε την πραγματική εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης.