Στη σωστή κατεύθυνση κινείται, σύμφωνα με την πλειοψηφία των φορέων που εκλήθησαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ).
Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του παραπάνω νομοσχεδίου από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών, Γ. Ντάιος είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ πρότεινε τη δημιουργία ακόμα μίας ΜΑΦ ΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη (Ιπποκράτειο) και μίας στην 1η ΥΠΕ Αθήνας (Λαϊκό) ενώ ζήτησε καλύτερο σχεδιασμό κλινών ανά μονάδα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχ. Γιαννάκος είπε ότι «δεν μπορεί να είμαστε αρνητικοί» σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Σημείωσε επίσης ότι, ενώ δεν υπάρχουν πλέον διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, δυστυχώς, μέρα-μέρα, κλείνουν κρεβάτια, λόγω έλλειψης νοσηλευτών και γιατρών.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε ότι είναι πολύ θετική η δημιουργία ΜΑΦ για εγκεφαλικά καθώς θα βοηθήσει ανθρώπους να επιβιώσουν και να μειωθούν οι σχετικές βλάβες. Αναρωτήθηκε επίσης εάν θα δούμε νέες προσλήψεις και εάν θα επαρκούν, για τα 17 κέντρα, οι ιατροί που μπορούν να διενεργούν εμβολισμούς.
Αρνητικοί οι νοσοκομειακοί γιατροί
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παν. Παπανικολάου είπε ότι «είμαστε αρνητικοί στο νομοσχέδιο» καθώς -μεταξύ άλλων- παραμένουν ακάλυπτες πολλές περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη και ο Πειραιάς, και ζήτησε συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς για να διορθωθούν διατάξεις του νομοσχεδίου.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Π. Λυμπερίδης είπε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή πρωτοβουλία και πρότεινε τη δημιουργία κέντρων σε κάθε νομό καθώς και πρόσληψη νέου προσωπικού και ιδιαίτερα φυσικοθεραπευτών.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Μ. Θεοδωρακοπούλου μίλησε για μια πολύ σημαντική κίνηση της Πολιτείας και ζήτησε να γίνουν όλα τα βήματα ώστε οι νέες ΜΑΦ να είναι αποδοτικές για γιατρούς και ασθενείς.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Μ. Σγάντζος είπε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό και ζήτησε να αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ως υποχρεωτική, η ύπαρξη ιατρού φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στις ΜΑΦ ΑΕΕ.
Ο διοικητής του ΚΑΤ, Ιω. Ηλιόπουλος είπε ότι, ταυτόχρονα με την ανάδειξη των ΜΑΦ ΑΕΕ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στη δημιουργία κλινικών αποκατάστασης με αυξημένες κλίνες.
Σημειώνεται ότι η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου «κατά πλειοψηφία». «Ναι» ψήφισε η ΝΔ, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, και «Σπαρτιάτες», ενώ «επιφύλαξη» εξέφρασαν ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση, «Νίκη» και Πλεύση Ελευθερίας.