Ξανθός: Η Ειδομένη, ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης”

26-12-2016

«Ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τον καταυλισμό στην Ειδομένη χαρακτηρίζοντας «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής που επικρατούν. Σε επίσκεψη του στην περιοχή, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε την ανάγκη ο καταυλισμός να φθίνει μέχρι να διαλυθεί προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Παραδέχθηκε, μάλιστα ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ». 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, σε ραδιοφωνικές τους δηλώσεις, τόνισε ότι στην Ειδομένη, ότι «οι όποιες λίγες ελπίδες μετατρέπονται σε απελπισία, και μετατρέπονται σε απελπισία και θύμο και αυτό δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος. Επειδή είναι πάρα πολλοί άνθρωποι ουσιαστικά-πρακτικά είναι μια πόλη και  αυτό δημιουργεί και εσωτερικά ζητήματα. Δηλαδή υπάρχουν διαφορετικοί πληθυσμοί που συγκρούονται, υπάρχουν εντάσεις, δεν επαρκούν, είναι προφανές, ούτε τα τρόφιμα ούτε οι υπηρεσίες και όλο αυτό με μια προοπτική κιόλας ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς θα συμβεί δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα». 

Απούσα κ κυβέρνηση 

Ο κ. Κανάκης ανέφερε: «το ότι κανένας δεν μας έχει πει ποιος είναι ο σχεδιασμός και τι περιμένουν να κάνουν από εμάς, ξαφνικά η διαχείριση μιας πόλης, μιας παραγκούπολης πέφτει πάνω στο βάρος των οργανώσεων οι οποίες πάρα πολλές από αυτές ή και  εθελοντών, ούτε πάντοτε εκπαιδευμένοι είναι και πάρα πολλές φορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε καταστάσεις έντασης». 

Για την κατάσταση στον Πειραιά, ο κ. Κανάκης ανέφερε πως «υπάρχουν άνθρωποι που είναι εκεί 20 και 25 μέρες γιατί κανένας δεν τους έχει πει τι θα πρέπει να κάνουν. Δεν αρκεί κάποιου να του πεις να μπει σε κάποιο λεωφορείο κυρίως με τα χθεσινά έχει κι έναν φόβο που θα πάει, τι ακριβώς θα γίνει, θα τον κρατήσουν μέσα, δεν θα τον κρατήσουν και πάει λέγοντας. Θέλει λοιπόν μεγάλη προσπάθεια γιατί αλλιώς σας λέω αυτό θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά και θα είναι ένας καταυλισμός που θα αρχίσουμε να βλέπουμε και αλλά πράγματα όπως βλέπουμε στο Καλέ».