Ξεπέρασαν τις 60.000 τα περιστατικά χολέρας στη Ζιμπάμπουε

26-12-2016

Περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι έχουν πεθάνει έως τώρα, σε μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες χολέρας που έχουν ξεσπάσει ποτέ παγκοσμίως

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι αν δεν εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας χολέρας στη Ζιμπάμπουε, οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται δραματικά, ενώ και οι γειτονικές χώρες θα κινδυνεύσουν από εξάπλωση της επιδημίας.

 

«Αντιμετωπίζουμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία απαιτεί συντονισμένη και ενισχυμένη προσπάθεια των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και αυτό πρέπει να συμβεί τώρα, προτού η επιδημία προκαλέσει ακόμη περισσότερη αρρώστια και θάνατο» δήλωσε ο Dr Eric Laroche, υποδιευθυντής του τμήματος αντιμετώπισης κρίσεων του ΠΟΥ. «Οι πολιτικές διαφορές θα πρέπει να μπουν στην άκρη, τα οικονομικά εμπόδια να ξεπεραστούν, οι υπηρεσίες υγείας της χώρας να ενισχυθούν και η ευαισθητοποίηση και η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας να αυξηθούν, προκειμένου να σωθούν άνθρωποι από μια νόσο που κανονικά μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε ο Dr Laroche.

Από τον Αύγουστο του 2008 η χολέρα εξαπλώθηκε ταχύτατα σε μια χώρα ήδη εξουθενωμένη από την πολιτική και οικονομική κρίση, στην οποία οι υποδομές υγείας και παροχής καθαρού νερού, ιδίως στην περιφέρεια, βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση.

Για ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από τον ΠΟΥ, έχουν σπεύσει πολλοί οργανισμοί, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Unicef και ο Ερυθρός Σταυρός, ενώ και πολλά κράτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση για βοήθεια.

Ωστόσο, οι έως τώρα προσπάθειες για έλεγχο της επιδημίας δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία και ο ΠΟΥ εκτιμά ότι απαιτούνται περισσότερα έκτακτα μέτρα που να περιλαμβάνουν:

  • Ενημέρωση και προετοιμασία του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, ιδίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, για δράση κατά της επιδημίας.
  • Παροχή περισσότερων φαρμάκων και δημιουργία αποθεμάτων από απλά αλλά αποτελεσματικά μέσα, όπως είναι τα από του στόματος άλατα επανενυδάτωσης (ORS) και τα δισκία χλωρίου, σε όλες τις κοινότητες.
  • Εύρεση πόρων για την αμοιβή χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών της Ζιμπάμπουε, οι οποίοι, καθώς έχουν μείνει απλήρωτοι, δεν έχουν χρήματα για βασικές ανάγκες τους, όπως το να αγοράσουν εισιτήριο για να πάνε στη δουλειά τους. Αυτή η έλλειψη προσωπικού υγείας είναι από τους βασικότερους λόγους που η επιδημία οδήγησε σε τόσους θανάτους.
  • Παροχή μεγαλύτερης πρόσβασης σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε περισσότερες περιοχές της χώρας.
  • Ενίσχυση της ανταπόκρισης από όλους όσους μπορούν να συμβάλουν – τα Ηνωμένα Έθνη, τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και τους δωρητές
 

Πηγή:

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας