Υαλουρονικό οξύ: Όχι απλώς «γέμισμα» των ρυτίδων

26-12-2016

Τις δράσεις και τις ενδείξεις του υαλουρονικού οξέος αναλύει στο www.healthview.gr η Χριστίνα Χριστοφορίδου, Πλαστικός Χειρουργός και μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής

του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Μπήκε για τα καλά στη ζωή μας μόλις τα τελευταία 5 χρόνια. Έγινε μόδα- μαζί με το μπότοξ- στα ιατρεία πλαστικής χειρουργικής, αλλά και ανάγκη, καθώς ήρθε να λύσει πολλά προβλήματα δυσμορφίας του προσώπου. Ο λόγος για το υαλουρονικό οξύ, το οποίο, σε αντίθεση ίσως με ό,τι γνωρίζουμε, δεν είναι κάτι «ξένο» για τον οργανισμό μας. Βρίσκεται φυσιολογικά στην μεσοκυττάρια ουσία του δέρματος προκειμένου να συγκρατεί το νερό, διατηρώντας έτσι την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου, η φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος μειώνεται. Ως συνέπεια, το νερό δεν συγκρατείται, το δέρμα αφυδατώνεται και κρεμάει. Εδώ ακριβώς έρχεται να παρέμβει η τεχνολογία, με το συνθετικό υαλουρονικό οξύ. Όπως εξηγεί μιλώντας στο www.healthview.gr η Χριστίνα Χριστοφορίδου, Πλαστικός Χειρουργός και μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, «…το συνθετικό υαλουρονικό οξύ είναι ένα διάφανο κρυσταλλικό gel το οποίο εγχύεται, με πολύ λεπτή βελόνα, στο δέρμα, ακριβώς κάτω από τις ρυτίδες. Μπορεί, όμως, να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από το γεμίσει κάποιες αντιαισθητικές αυλακώσεις του δέρματος…».

www.healthview.gr : Τι ανάγκες έρχεται να καλύψει, τελικά, το υαλουρονικό οξύ;

Χριστίνα Χριστοφορίδου : Μία βασική ανάγκη. Το γέμισμα εκείνων των ρυτίδων, των λεγόμενων στατικών, οι οποίες σχηματίζονται στο πρόσωπό μας σε κατάσταση ηρεμίας και οι οποίες δεν μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με το botox. Αντίθετα, με το υαλουρονικό οξύ το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα φυσικό, καθώς σβήνει τις στατικές, μόνιμες ρυτίδες, επιτρέποντας όμως στο πρόσωπο να διατηρεί τη φυσική του έκφραση.

www.healthview.gr : Ποιες ρυτίδες «στοχεύει» το υαλουρονικό οξύ;

Χριστίνα Χριστοφορίδου : Συνήθως τοποθετείται στις ρινοχειλικές ρυτίδες, στις ρυτίδες της «πικρίας», στις κάθετες ρυτίδες των χειλιών, στις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, στο μεσόφρυο και γενικά στις βαθιές μόνιμες ρυτίδες όπου το botox μόνο του δεν είναι αρκετό.

www.healthview.gr : Τα αποτελέσματα, όμως, δεν είναι μόνιμα. Κάθε πότε μπορεί, λοιπόν, να γίνεται η ανανέωση του υαλουρονικού οξέος;

Χριστίνα Χριστοφορίδου : Πράγματι, το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δεν είναι μόνιμο, αλλά απορροφάται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε πότε θέλουμε να έχουμε την επόμενη θεραπεία ώστε να διατηρούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαρκεί συνήθως από 6 έως 12 μήνες, αναλόγως της πυκνότητας του υλικού αλλά και της δυναμικής και της ποιότητας του δέρματος του κάθε προσώπου. Όταν συνδυαστεί με botox το οποίο και προηγείται του υαλουρονικού, τότε τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο. Τελευταία κυκλοφορεί και υαλουρονικό με προσθήκη αναισθητικού ξυλοκαίνης για ακόμα πιο ανώδυνη εφαρμογή.

www.healthview.gr : Ωστόσο, η δράση του υαλουρονικού οξέος δεν περιορίζεται πλέον, απ΄ ό,τι πληροφορούμαστε, στο γέμισμα των ρυτίδων.

Χριστίνα Χριστοφορίδου : Όντως, πέρα από την αντιρυτιδική του δράση, το υαλουρονικό οξύ σε διάφορες διαβαθμίσεις πυκνότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσουμε όγκο και να σμιλεύσουμε ένα πρόσωπο, προσδίδοντάς του συμμετρία και νεανική όψη. Έτσι μπορεί να δώσει όγκο και περίγραμμα σε λεπτά χείλη ή σε ένα ατροφικό πρόσωπο, να τονίσει τα ζυγωματικά «μήλα», να κάνει τα φρύδια πιο γεμάτα, εκφραστικά και νεανικά, να αυξήσει ένα μικρό υποπλαστικό πηγούνι, να δώσει σχήμα σε μια μικρή μύτη και γενικά να διορθώσει ατροφικές ουλές ακμής, σημάδια και μικροατέλειες σχήματος και ασυμμετρίας στο πρόσωπό μας.

www.healthview.gr : Υπάρχει κάποιος κίνδυνος από τη χρήση του υαλουρονικού οξέος, επιπλοκές ή αντενδείξεις;

Χριστίνα Χριστοφορίδου : Κίνδυνος, όχι, ωστόσο, όταν συνδυάζεται με botox, δερμοαπόξεση ή laser πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά και όχι πριν από αυτά, ώστε να αποφεύγονται τυχόν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις. Όσον αφορά στις επιπλοκές, είναι σπάνιες αλλά αναστρέψιμες σε 2-3 μέρες. Σπάνια παρατηρούνται εκχυμώσεις, φλεγμονή, ερύθημα ή οίδημα. Προσοχή, πάντως, θα πρέπει να δίνει κανείς στις αντενδείξεις.

Το υαλουρονικό οξύ, λοιπόν, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε άτομα που πάσχουν από διαταραχή πήξης του αίματος, ή λαμβάνουν θρομβολυτικά, αντιπηκτικά φάρμακα, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, σε περιοχή με όγκο, φλεγμονή ή έρπη καθώς και σε εγκύους ή λεχώνες και παιδιά.