Για πολλούς οι διακοπές ξεκινάνε τώρα. Και πρέπει να είμαστε επιμελείς με την υγεία μας ακόμα και όταν λείπουμε. Ιδίως αν πάμε εξωτερικό. Η λεγόμενη Ταξιδιωτική Ιατρική, που είναι άκρως εξειδικευμένη ειδικότητα της ιατρικής, που σκοπό έχει να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε με ασφάλεια για το ταξίδι σας και να απαντήσει στα ερωτήματά σας. Τι να προσέξω; Τι να αποφύγω; Χρειάζομαι κάποιο εμβόλιο ή φάρμακο πριν ταξιδέψω;
Υγεία και διακοπές
1. Τι εμβόλια χρειάζομαι για να ταξιδέψω στο εξωτερικό;
Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και με εμβόλια για τον COVID-19. Είναι επίσης σημαντικό να έχουν συμπληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού των ενηλίκων που περιλαμβάνει:
- Ανεμοβλογιά (ανεμευλογιά)
- Διφθερίτιδα, τέτανος και κοκκύτης (DTP)
- Πνευμονιόκοκκος
- Ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά (MMR)
- Πολιομυελίτις
- Έρπης ζωστήρας
Οι ανάγκες εμβολιασμού εξατομικεύονται ανάλογα με το ιστορικό και τις ανάγκες του κάθε ταξιδιώτη.
2. Υπάρχουν ταξιδιωτικοί προορισμοί που έχουν διαφορετικές συστάσεις εμβολιασμού;
Ναι. Κάποιες μολυσματικές ασθένειες ευδοκιμούν σε διαφορετικά κλίματα. Ορισμένες περιοχές, όπως η Αφρική και η Νότια Αμερική, έχουν υψηλότερο επιπολασμό του κίτρινου πυρετού και της ελονοσίας, λοιμώξεις που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
3. Τα συνιστώμενα εμβόλια μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ηπατίτιδα Α
- Ηπατίτιδα Β
- Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα
- Μηνιγγίτιδα
- Λύσσα
- Τυφοειδής
- Κίτρινος πυρετός
4. Θα πάω σε ένα ‘5 αστέρων’ ξενοδοχείο. Θα έχω μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσω;
Ίσως, αλλά δεν είναι δεδομένη η ασφάλεια. Ακόμα και σε πολυτελή ξενοδοχεία, δεν μπορούμε να ξέρουμε πως παρασκευάζεται η τροφή και τα κουνούπια και άλλα έντομα βρίθουν παντού, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του καταλύματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συστάσεις των ειδικών.
5. Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο ελονοσίας όταν ταξιδεύω;
Η ελονοσία είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο. Μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω των τσιμπημάτων μολυσμένων κουνουπιών. Τα προφυλακτικά φάρμακα για την ελονοσία είναι διαθέσιμα και ξεκινούν πριν από το ταξίδι, συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της διαμονής και για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την επιστροφή στο σπίτι. Ένας ειδικός στην ταξιδιωτική ιατρική μπορεί να εξετάσει τους κινδύνους και τα οφέλη όλων των επιλογών πρόληψης και θεραπείας.
6. Πώς παραμένω υγιής ενώ ταξιδεύω;
- Να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει όλους τους προτεινόμενους εμβολιασμούς και τα φάρμακα προφύλαξης.
- Η ασφάλεια των τροφίμων και του πόσιμου νερού είναι σημαντική. Πρέπει να αποφεύγετε άψητα φαγητά, μη εμφιαλωμένο νερό και να αποφεύγετε φαγητά από κερκίδες στο δρόμο, κλπ.
- Να τηρείτε κανόνες υγιεινής των χεριών με συχνό πλύσιμο και την χρήση αντισηπτικού.
- Τα κουνούπια και τα ζωύφια μπορούν να μεταδώσουν παράσιτα και ασθένειες, όπως ο κίτρινος πυρετός και η ελονοσία. Χρησιμοποιήστε απωθητικά κουνουπιών.
- Καθώς κάνετε ταξιδιωτικά σχέδια, προγραμματίστε ένα ραντεβού τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν το ταξίδι με έναν ειδικό ταξιδιωτικής ιατρικής για να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Βιταμίνες: Η ανεπάρκεια ποιας βιταμίνης είναι η πιο επικίνδυνη για την υγεία