Υγιεινή διατροφή: Οφελεί την υγεία ακόμα κι αν δεν αδυνατίζει

διατροφή ρετινόλη
09-06-2025

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι ανάγκη να μας κάνει να χάνουμε κιλά για να βελτιώσει την υγεία μας και να μας οφελήσει. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ ανέλυσαν στοιχεία από εκατοντάδες εθελοντές… ο ένας στους τρεις εκ των οποίων δεν έχανε βάρος όταν έτρωγε υγιεινά. Και διαπίστωσαν πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων με περιττά κιλά, ακόμα και αν δεν χάσουν βάρος.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης τους και την κατανομή του λίπους στο σώμα τους. Οι βελτιώσεις αυτές είναι αρκετές για να μειωθεί μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος αναπτύξεως σοβαρών χρονίων παθήσεων.

Τα νέα ευρήματα «αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε την κλινική επιτυχία μιας διατροφικής παρέμβασης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anat Yaskolka Meir, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ. «Οι άνθρωποι που δεν χάνουν βάρος όταν κάνουν δίαιτα, μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο σοβαρών νόσων. Αυτό είναι μήνυμα ελπίδας και όχι αποτυχίας».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology. Διεξήχθη σε 761 εθελοντές με κοιλιακή παχυσαρκία (μεγάλη περίμετρο μέσης). Όλοι τους ακολούθησαν για χρονικό διάστημα από 18 έως 24 μήνες υγιεινή διατροφή, που μπορεί να ήταν:

  • Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή
  • Η χορτοφαγική μεσογειακή διατροφή
  • Μία δίαιτα λίγων λιπαρών
  • Μία δίαιτα λίγων υδατανθράκων

Διατροφή και βάρος

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, το 36% των συμμετεχόντων είχαν επιτύχει σημαντικά απώλεια βάρους (πάνω από το 5% του αρχικού). Άλλο ένα 36% είχαν μέτρια απώλεια βάρους (έως 5% του αρχικού). Το υπόλοιπο 28% ήσαν ανθεκτικοί στη δίαιτα: ούτε είχαν χάσει βάρος, ούτε είχαν πάρει.

Η απώλεια βάρους χάρη στην υγιεινή διατροφή σχετίσθηκε με ποικίλες βελτιώσεις της υγείας. Κάθε κιλό που έχαναν οι συμμετέχοντες συσχετίσθηκε με:

  • Αύξηση κατά 1,44% στην καρδιοπροστατευτική «καλή» (HDL) χοληστερόλη
  • Μείωση κατά 1,37% στα τριγλυκερίδια
  • Μείωση κατά 2,46% στην ινσουλίνη (είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο)
  • Μείωση κατά 2,79% στην λεπτίνη (είναι η ορμόνη που ανοίγει την όρεξη)

Υπήρχε επίσης μείωση στο λίπος στο ήπαρ, στην αρτηριακή πίεση και στα ηπατικά ένζυμα.

Ωστόσο και στους εθελοντές που δεν έχασαν βάρος παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν:

  • Αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης
  • Μείωση της λεπτίνης και επομένως της πείνας
  • Μείωση του επιβλαβούς σπλαγχνικού λίπους (λίπος γύρω από τα όργανα της κοιλιάς)

Οι βελτιώσεις αυτές «αποτελούν σημαντικές μεταβολικές αλλαγές, που παρέχουν αληθινά καρδιομεταβολικά οφέλη. Επομένως η υγιεινή διατροφή βελτιώνει την υγεία, ακόμα και εάν το σωματικό βάρος παραμείνει αναλλοίωτο», τόνισε η Dr. Yaskolka Meir.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εθελοντές που δυσκολεύονταν περισσότερο να χάσουν βάρος ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και γυναίκες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: 5 επεξεργασμένες τροφές που εγκρίνουν οι διατροφολόγοι