Υπερτασικοί…από κούνια στην Ελλάδα

26-12-2016

Πάνω από το 1/3 των ενηλίκων έχουν υπέρταση και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων. Η υπέρταση παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς. 

Είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 

Δυστυχώς η υπέρταση συχνά παραμένει αδιάγνωστη. Επιπλέον, αρκετοί υπερτασικοί που παίρνουν φάρμακα δεν έχουν ρυθμιστεί επαρκώς. Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 2.000.000 υπερτασικούς ασθενείς.

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης. Συνήθειες όμως που πρέπει να ξεκινούν από την παιδική ηλικία.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την υπέρταση στις 17 Μαϊου, η κα Σ.Δούμα καθηγήτρια παθολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης τόνισε τη σημασία του σπιτικού φαγητού για την αποφυγή της υπέρτασης αλλά και της σωστής διατροφικής εκπαίδευσης των παιδιών που ξεκινάει από τη μικρή ηλικία και για την οποία την ευθύνη φέρουν οι γονείς και κυρίως οι μητέρες. “Το έτοιμο φαγητό κρύβει πολύ αλάτι, είπε η κα Δούμα και μπορεί να αποφευχθεί μόνο όταν η ίδια η μητέρα παρασκευάζει το φαγητό της οικογένειας”.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων. Η απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια πρωινή δόση και με σταθερούς συνδυασμούς (2 ή 3 φάρμακα σε ένα χάπι) είναι απαραίτητη για την επίτευξη μακροχρόνιας συμμόρφωσης στη θεραπεία.