Όλοι βλέπουμε όνειρα στον ύπνο μας. Άλλοι τα θυμούνται λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Οι περισσότεροι όμως έχουμε παρατηρήσει πως τα μάτια και τα βλέφαρα τρεμοπαίζουν όταν κάποιος βλέπει όνειρο. Είναι το λεγόμενο REM (Rapid Eye Movement). Τώρα, μια μεγάλη διεθνής ομάδα επιστημόνων μπόρεσε να βρει γιατί συμβαίνει αυτό.
Ερευνητές από από το Ισραήλ, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέγραψαν για πρώτη φορά τη δραστηριότητα μεμονωμένων εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) στη διάρκεια του ύπνου και της φάσης REM.
Έκαναν για τέσσερα χρόνια πειράματα σε 19 εθελοντές ασθενείς που είχαν ήδη ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλό τους λόγω επιληψίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications, οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως όταν τα μάτια κινούνται κάτω από τα κλειστά βλέφαρα, αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την αλλαγή σκηνής στο όνειρο.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο σε νευρωνικό επίπεδο στη διάρκεια του ονείρου και της κίνησης των ματιών, μοιάζει εντυπωσιακά πολύ με την ανάλογη νευρωνική δραστηριότητα, όταν κανείς είναι ξύπνιος και βλέπει μια νέα εικόνα.
Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως η αλλαγή εικόνων ή σκηνών και στα όνειρα σχετίζεται με την κίνηση των ματιών στον ύπνο.
Σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, τα πειράματα έδειξαν πως όταν οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι και βλέπουν μια νέα εικόνα, μετά από περίπου 3 δέκατα του δευτερολέπτου «πυροδοτούνται» συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι άνθρωποι κλείνουν τα μάτια τους και φαντάζονται την ίδια εικόνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: