Ύπνος: Πως γιατρεύει το κρυολόγημα

26-12-2016
Αμέτρητες έρευνες έχουν αναφερθεί στη σημασία του καλού ύπνου τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία, Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ο ύπνος μπορεί να είναι το φάρμακο ακόμα και για το κρυολόγημα.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν και κατέγραφαν επί 14 ημέρες τον ύπνο των ανδρών και των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη τους. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 37 χρόνια. Ήταν δηλαδή από 21 έως 55 ετών.
Στη συνέχεια, οι ειδικοί έσταξαν ένα διάλυμα που περιείχε ρινοϊό στη μύτη των εθελοντών τους και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για πέντε ημέρες, στη διάρκεια των οποίων τους πήραν ρινικά δείγματα.
Τέλος, 28 ημέρες έπειτα από την έκθεσή τους στον ιό, τους πήραν και δείγματα αίματος για να διαπιστώσουν εάν είχαν αναπτύξει αντισώματα για να καταπολεμήσουν την μόλυνση.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας (AIM), έδειξαν πως σχεδόν όλοι οι εθελοντές μολύνθηκαν από τον ρινοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα σε αυτόν. Συμπτώματα κρυολογήματος, όμως, εκδήλωσαν ο ένας στους τρεις.
 
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο νοσήσεως (μεταξύ αυτών την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, την φυλή και το κάπνισμα), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι εθελοντές κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κρυολογήματος σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν για 8 ή περισσότερες ώρες.
 
Η ποιότητα του ύπνου επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Όσοι εθελοντές αργούσαν να αποκοιμηθούν, ξυπνούσαν στη διάρκεια της νύχτας ή έκαναν ανήσυχο ύπνο, είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κοέν «Ακόμα και οι εθελοντές που έχαναν το 2% έως 8% του οκτάωρου ύπνου που συνιστάται για καλή υγεία, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος.Και όταν κοιμάται κανείς λίγο και ταυτοχρόνως δεν κοιμάται καλά, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος».
 
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσει τη ρύθμιση ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος και το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλοεπηρεάζονται σημαντικά και γι’ αυτό είναι λογικό να μειώνεται η αντίστασή μας στους ιούς του κρυολογήματος, αλλά και άλλων λοιμώξεων όπως η γρίπη, όταν κοιμόμαστε λίγο ή/και άσχημα.
 
Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποστηρίζονται από αυτά προγενέστερων, οι οποίες έδειξαν πως ο κακός και ο ελλιπής ύπνος υπονομεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: