Υπουργείο Υγείας: “Δίνει” με νομοσχέδιο όλα τα ευαίσθητα δεδομένα των Ελλήνων σε ανώνυμη εταιρεία!

27-02-2019

Σε μία ανώνυμη εταιρεία «παιρνούν» όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας των Ελλήνων, με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, τα δεδομένα θα μπορούν να διατεθούν με οικονομικό αντάλλαγμα καθώς προβλέπεται ειδικό παράβολο!

Πρόκειται για το άρθρο 84 νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις». Το επίμαχο άρθρο – το οποίο δεν μπήκε ποτέ σε διαβούλευση παρά το γεγονός ότι αφορά στο σύνολο των πολιτών και δημιουργεί γκρίζες ζώνες – προβλέπει διαβίβαση όλων των προσωπικών δεδομένων υγείας στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, για ….εξυπηρέτηση της χάραξης πολιτικής υγείας του υπουργείου.

Δεν προβλέπει ωστόσο, μεταξύ άλλων:

1. Διαδικασία πλήρους πρόσβασης του ασθενούς στα ενοποιημένα ατομικά του στοιχεία. Όπως επίσης, δεν προβλέπεται ιδιαίτερη διαδικασία πρόσβασης για ΑΜΕΑ ή ηλικιωμένα άτομα.

2. Άσκηση του δικαιώματος στη λήθη. Δηλαδή διαδικασία απαλοιφής κάποιων δεδομένων πχ. πραγματοποίηση έκτρωσης, μετά την πάροδο αναλογούντος χρονικού διαστήματος.

Στο άρθρο, προβλέπεται μία γενική κατ’αρχήν δήλωση συναίνεσης των πολιτών, με την οποία καλύπτεται κάθε επόμενη χορήγηση δεδομένων για κάθε πρόσφορο σκοπό όπως π.χ. για κλινικές δοκιμές. Αντίθετα, δεν προβλέπεται σε περίπτωση μη συναίνεσης του ασθενούς με ποια διαδικασία θα λαμβάνει της υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται.

Υπογραμμίζεται δε ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που τηρεί νόμιμα μητρώο (πχ. φαρμακοποιός, ιδιώτης γιατρός κλπ) υποχρεούται να καταχωρεί στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) προσωπικά δεδομένα, αλλιώς διαπράτει ποινικό αδίκημα.

Η μεταφορά όλων των ατομικών ηλεκτρονικών φακέλων που σήμερα έχει στην κατοχή του ο ΕΟΠΥΥ (ΝΠΔΔ) σε μία ανώνυμη εταιρεία (ΗΔΙΚΑ), δημιουργεί πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας. Όταν μάλιστα όλα τα στοιχεία θα είναι στην κατοχή ενός και μόνο φορέα και όχι όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ που πολλοί φορείς έχουν ορισμένα στοιχεία και συνεργάζονται μεταξύ τους όταν αυτό απαιτείται.

Σημειώνεται ότι με την προωθούμενη διάταξη, τα στοιχεία ενός ασθενή θα πρέπει να καταγράφονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο δεν είναι έχει ξεκαθαριστεί με ποιον τρόπο οι επαγγελματίες υγείας θα επωμιστούν το τεράστιο κόστος της διασύνδεσης με το σύστημα ώστε να καταγράφονται όλα αυτά τα στοιχεία αλλά και την μηνιαία δαπάνη των υπαλλήλων που θα πρέπει να προσληφθούν για να συλλέγουν και να καταχωρούν κάθε μέρα όλα αυτά τα στοιχεία.

Ανάλογα αρχεία σε άλλες χώρες της ΕΕ λειτουργούν ήδη συνεργατικές δράσεις και πρωτοβουλίες ενώ έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή με την επωνυμία ENISA που δίνει τις προδιαγραφές για την ασφάλεια που πρέπει να ακολουθεί ένα τέτοιο σύστημα σε περίπτωση που συμβεί κάτι όπως να «χτυπηθεί» από χάκερς ή χαθούν τα δεδομένα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη έκδοση ευρωπαϊκών οδηγιών για την διασφάλιση των ηλεκτρονικών δεδομένων ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Είναι “αργά” για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας με συμπληρώματα διατροφής;