Υπουργείο Υγείας – Ενημέρωση Covid: Ποιες είναι οι επιβαρυμένες περιοχές – Τι γίνεται με τις εγκύους και τον εμβολιασμό τους

Κικίλιας
13-01-2021

Νέες πληροφορίες έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των 6:00 μμ για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για αύξηση των μολύνσεων στις ηλικίες μεταξύ 35 και 54 ετών: «η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι τα 46 έτη. Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος και ότι εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη», τόνισε.

Τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν επιστήμονες και υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με τον υπουργό και για το λόγο αυτό συνέστησε να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις περιοχές με τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση, στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Αυτά, όπως είπε, εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες: δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Λέσβου, Καλύμνου, Ροδόπης, Αργολίδας και Χαλκιδικής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν την «προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται οι νόσος».

Σχετικά με την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ, αυτή «μειώνεται, όχι ικανοποιητικά αλλά μειώνεται» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι «παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών» σε όλη τη χώρα.

Τσολιά: Πάμε καλά με τους εμβολιασμούς – Ποιες εγκυμονούσες θα μπορούσαν να λάβουν εμβόλιο κατά της Covid

Διευκρινίσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς των εγκύων, οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες των εμβολίων και ως εκ τούτου δεν συστήνεται ο εμβολιασμός τους, έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά.

Ο κίνδυνος νόσησης από τη νόσο Covid είναι χαμηλός για τις εγκυμονούσες, όπως τόνισε, αν και σε σύγκριση με τις μη έγκυες έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και συχνά κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ με αναγκαστική διασωλήνωση. Συχνά αντιμετωπίζουν, επίσης, και τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Οι κλινικές μελέτες στις έγκυες αναμένεται να αρχίσουν στο άμεσο μέλλον, όπως ανέφερε η ίδια. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες εμβολιάστηκαν και στη συνέχεια διαπιστώθηκε εγκυμοσύνη. Η στενή τους παρακολούθηση έδειξε ότι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από τον εμβολιασμό. Επίσης, σύμφωνα με την κα. Τσολιά, «τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη», όπως τόνισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν αναμένεται ιδιαίτερη επίδραση του εμβολίου στο έμβρυο, αν και επίσης δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες: “το εμβόλιο mRNA δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων, είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα».

Ωστόσο, εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός,  πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, αφού προηγουμένως ζυγίσει -και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό της- τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα, δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμο και δεν φαίνεται να υπάρχει αντένδειξη για τις θηλάζουσες.