Υπουργείο Υγείας: Κατατέθηκε η Τροπολογία για το φάρμακο – Τι προβλέπει για φαρμακευτική δαπάνη και claw back

Φάρμακα
10-05-2022

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το φάρμακο. Η τροπολογία περιλαμβάνει 9 άρθρα και προβλέπει δυνατότητα συμψηψισμού του κόστους των εμβολίων γρίπης που δεν διατέθηκαν ή διατέθηκαν στην αγορά και επιστράφηκαν, ελλείψει ζήτησης, με το καταλογιζόμενο στους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) και τις φαρμακευτικές εταιρείες ποσό επιβάρυνσης αυτόματης επιστροψής (claw back) για το έτος 2021.

Επιπρόσθετα, προβλέπει ένταξη των φαρμάκων με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας που δεν υπερβαίνει τα είκοσι λεπτά του ευρώ στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, χωρίς να υπόκεινται στη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Με το άρθρο 4 παρέχεται η δυνατότητα επιβολής πρόσθετης έκπτωσης – έως 3%- σε φάρμακα υψηλού κόστους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, ρυθμίζεται κάθε ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της πρόσθετης έκπτωσης, ο τρόπος υπολογισμού, τα κριτήρια επιβολής, η  διαδικασία επιβολής και είσπραξης καθώς και η χρονική διάρκεια του μέτρου.

Υπολογισμός του ποσού επιστροφής 

Με την τροπολογία και συγκεκριμένα με το Άρθρο 5 ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ποσού επιστροφής, claw back, που καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Συγκεκριμένα, οι εταιρίες υποχρεούνται κάθε τρίμηνο σε ποσό επιστροφής ίσο με το ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων, του προηγούμενου τριμήνου όλων των συσκευασιών, περιεκτικοτήτων και μορφών του εκάστοτε φαρμακευτικού προϊόντος, σύμφωνα με νέο τύπο υπολογισμού.

Το άρθρο 6 προβλέπει εξορθολογισμό του νοσοκομειακού claw back ανάλογα με την αξία προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων ως εξής:

α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία έως 5 ευρώ, claw back 0%.

β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ, claw back έως 20%.

γ) για φαρμακευτικά σκευάσματα me αξία προμήθειας από 15,01 ευρώ έως 30 ευρώ, claw back έως 40%.

Το Άρθρο 7 αφορά στη δυνατότητα ανακατανομής της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ ενώ το Άρθρο 9 ορίζει την αμοιβή μελών Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.

Φαρμακευτική δαπάνη

Το Άρθρο 1 ορίζει πως η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των Φορέων Κοινωνικής Ασψάλισης (Φ.Κ.Α.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Από 1.9.2020 η δαπάνη των εμβολίων δεν συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της Φαρμακευτικής δαπάνης.

Από 1.1.2021 και για διαρκούν οι έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας λόγω πανδημίας και πάντως όχι πέραν της 31ης .12.2021, η δαπάνη των ηπαρινών δεν συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Από 1.7.2020 αποκλειστικά και μόνο στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, η δαπάνη των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους (off patent Φάρμακα), συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της Φαρμακευτικής δαπάνης.