Υπουργείο Υγείας: Πέντε στρατηγικοί στόχοι για το 2022 για τις υπηρεσίες υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, το φάρμακο – Όλες οι παρεμβάσεις

14-04-2022

Τον σχεδιασμό για τις υπηρεσίες Υγείας της χώρας για το 2022, περιλαμβάνει απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και παρουσιάζει το Healthview.gr. Ο σχεδιασμός αφορά σε πέντε στρατηγικούς στόχους καθώς και τους άξονες παρέμβασης. Πιο αναλυτικά:

1ος ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με έμφαση στην επίτευξη της καθολικής πρόσβασης του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, όσο και την ορθή κατανομή των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Στους άξονες παρέμβασης περιλαμβάνονται μέτρα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για την εξάλειψη των εμποδίων στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και στην άρση των ανισοτήτων στην υγεία. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος υγειονομικής υποστήριξης ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (Ρομά, άστεγοι, πρόσφυγες, κ.λ.π.), με προτεραιότητα σε δράσεις πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός αυτών.

Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προαγωγής της υγείας, πρόληψης και θεραπείας του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αξιολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών και αποτελεσματικότερη διοίκηση. Ανάπτυξη δεικτών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Καθολική εφαρμογή πλαισίου για την ασφάλεια των ασθενών σε όλες τις βαθμίδες παροχής υπηρεσιών υγείας (πρωτοβάθμιας έως τεταρτοβάθμιας).

Καθορισμός Εθνικών Πρότυπων Ποιότητας και Ασφάλειας των ασθενών και των εργαζομένων.

Επέκταση υφιστάμενων υπηρεσιών και ανάπτυξη νέων υποδομών, όπως τμήματα ακτινοθεραπείας, μονάδες αυξημένης φροντίδας, κέντρα χημειοθεραπείας .

Εκπόνηση στρατηγικής για τη δημιουργία προτύπων Κέντρων, όπως Κέντρων Τραύματος, Θρομβεκτομής και Αντιμετώπισης Αγγειακών Επεισοδίων.

Αναδιοργάνωση Χάρτη Υγείας και κεντρικοποίηση προμηθειών υγείας. Επέκταση εφαρμογής DRGs .

Αναδιάρθρωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δομών Π.Φ.Υ., με σκοπό την ισορροπημένη κατανομή ανά Περιφερείας.

Τροποποίηση του πλαισίου της λειτουργίας των Μονάδων Ημερησίας Νοσηλείας. Δημιουργία και λειτουργία , σε όλη τη Χώρα, Μονάδων για την πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων, εντός των δομών Π.Φ.Υ.

2ος ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Υγεία και ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες,  μέσω παρεμβάσεων προαγωγής της υγείας και πρόληψης των νοσημάτων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Έλεγχου.

Επίσης, διασφάλιση της ψυχικής υγείας σε όλο τον πληθυσμό. Περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις παρέμβασεις καθώς και δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας (οικοτροφεία, κέντρα ημέρας, ξενώνες, κινητές μονάδες, για την υποστήριξη ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων, όπως: παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι, ασθενείς με άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ και αυτισμό).

Ειδική αναφορά γίνεται στην ανάπτυξη προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των νέων μορφών εξάρτησης (Διαδίκτυο, αλκοόλ, τυχερά παίγνια, κ.λ.π.). Στη βελτίωση και εντατικοποίηση της αντικαπνιστικής πολιτικής. Προβλέεπται νομοθετική ρύθμιση και ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος σε όλες τις Περιφέρειες. Όπως επίσης, ενίσχυση των ελέγχων εφαρμογής της απαγόρευσης προβολής και διαφήμισης προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων.

3ος ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Αφορά στον σχεδιασμό στρατηγικών ενδυνάμωσης της ετοιμότητας του Υπουργείου Υγείας, των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που αποτελούν απειλές για τη Δημόσια Υγεία.

Για παράδειγμα, έλεγχος διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-COV2. Αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τον περιορισμό των κρουσμάτων και τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα.

Ενίσχυση της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης, μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας των συναρμόδιων εμπλεκομένων Φορέων.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών ταχείας αντίδρασης, για την αντιμετώπιση έκτακτων κινδύνων και απειλών για τη Δημόσια Υγεία.

Ενδυνάμωση του ρόλου του Συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Μέτρα για την προστασία της υγείας και την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης των ευπαθών ομάδων, καθώς και των κοινωνικά αδύναμων ομάδων, όπως άτομα: με ψυχικές διαταραχές, με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, άστεγοι, πρόσφυγες και μετανάστες, όπου ο έλεγχος της μετάδοσης του ιού είναι ιδιαίτερα περίπλοκος.

4ος ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω διαφανούς, συμμετοχικής, τεχνολογικά εκσυγχρονισμένης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Περιλαμβάνει δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, δΔιαμόρφωση πολιτικών προτεραιοτήτων και εκπόνηση κοστολογημένων σχεδίων δράσης με σαφή χρονοδιαγράμματα .

Επίσης, αφορά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Καθώς και στην αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής ικανότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Διοίκηση με στόχους – Μέτρηση της αποτελεσματικότητας – Εφαρμογή Βέλτιστων Πρακτικών. Περαιτέρω απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του.

Γραφείο «χωρίς χαρτί» (Paperless Office) των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του κατά 30%, με στόχο, έως το 2023, να αυξηθεί στο 70%. Θεσμοθέτηση και έναρξη διαδικασιών για εφαρμογή ψηφιακών αρχείων και

μητρώων των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του, με στόχο την καθολική εφαρμογή έως το 2023.

5ος ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Βιώσιμη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη γενική φορολογία και το ασφαλιστικό σύστημα και βελτιστοποίηση της ανταποδοτικής ωφέλειας, με σκοπό την εξάλειψη των ιδίων δαπανών των πολιτών και των οικονομικών εμποδίων στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού, τον ουσιαστικό έλεγχο της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας και την συμπληρωματική – επικουρική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, στην κατεύθυνση της πλήρους κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού.

Προστασία του πληθυσμού έναντι των οικονομικών συνεπειών της ασθένειας, μειώνοντας τις άμεσες απευθείας πληρωμές, επαναφέροντας σταδιακά τη δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ, στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (Ε.Ε.).

Ανάπτυξη συστήματος διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης των υπηρεσιών, στο πλαίσιο των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους.

Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ και ανάπτυξη συστήματος απευθείας συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους υγειονομικού υλικού ή υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την καθολική κάλυψη των πολιτών (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων).

Δημιουργία ποιοτικών κριτηρίων για σύναψη συμβάσεων και αποζημίωση υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ.

Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης, με την ανάπτυξη μηχανισμού παρακολούθησης για τη διαμόρφωση και εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών που αφορούν στα φάρμακα.

Αναθεώρηση του καταλόγου αποζημιούμενων φαρμάκων.

Ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία,

Προώθηση κλινικών μελετών, με στόχο την ανάπτυξη της έρευνας. Προβλέπεται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία υλοποίησης κλινικών μελετών. Δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής κλινικών μελετών.