Υψηλά τα κρούσματα της Θρομβοεμβολικής Νόσου στην Ελλάδα

26-12-2016

Σημαντικές διαστάσεις παίρνει τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής  στην Ευρώ ενω σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται και οι θάνατοι από τις αιτίες αυτές. Ειδικότερα, στην Ευρώπη, 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν  4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι  και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, παρά τις μεγάλες προόδους της ιατρικής στη θεραπεία και πρόληψη πολλών παθήσεων, υπάρχουν ακόμη κάποιες όπως  είναι οι Φλεβικές Παθήσεις που, αδικαιολόγητα, δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία.  

Θρομβοεμβολική Νόσος

Με τον όρο  Θρομβοεμβολική Νόσος, αναφέρει ο κ. Κυριάκος Κτενίδης, Αναπλ. Καθ. Αγγειοχειρουργικής ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, εννοούμε  ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που αφορούν είτε τις αρτηρίες (αρτηριακή θρόμβωση ή αθηροθρόμβωση), είτε τις φλέβες (φλεβική θρόμβωση)  και την πνευμονική εμβολή.  Είναι δε μια υποεκτιμημένη ύπουλη νόσο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα. Γι αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων  που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πρόσφατες εξαιρετικές μελέτες, επεσήμανε ο κος Θεοφάνης Παπάς, Αγγειοχειρουργός, Επιμ. Α Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΓΝΑ «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο ΕΕΣ» και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας ,  έδειξαν ότι πολλοί ασθενείς που κινδυνεύουν από Θρομβοεμβολική Νόσο δεν λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη (η οποία γίνεται με χορήγηση των κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, με εφαρμογή ελαστικών καλτσών και με υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής), ενώ σε πολλούς άλλους δεν υποψιαζόμαστε καν ότι μπορεί να πάσχουν από φλεβική θρόμβωση.

Συμπερασματικά,  κατέληξε ο κος Παπάς, η θρομβοεμβολική νόσος αποτελεί συχνή και ύπουλη αιτία θανάτου στους νοσηλευόμενους κυρίως ασθενείς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό. Η εφαρμογή κατάλληλης θρομβοπροφύλαξης μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και να προλάβει σε πολλούς ασθενείς τις επώδυνες επιπλοκές της.

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

 Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, τόνισε ο κος Δημήτρης Μάρας, Αγγειοχειρουργός , Δ/ντής  Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΓΝΑ «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο ΕΕΣ» και Εισερχόμενος Πρόεδρος  της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, αφού 1-1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυτή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, περίπου 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια ενώ μετά από κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%. 

Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι ολιστική, να αρχίζει έγκαιρα, να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Περιλαμβάνει γενικές συστάσεις, εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και λήψη biο-φλαβονοειδών σκευασμάτων.

 Τα φυσικά φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera – AS 195), το οποίο περιέχεται σε εξειδικευμένα προϊόντα  όπως το Antistax®,  έχουν χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες ευρέως και  έχουν δείξει, μέσω κλινικών ερευνών,   ότι βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των φλεβών των κάτω άκρων (ενάντια στους κιρσούς τις ευρυαγγείες )  και την αντιμετώπιση δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως οίδημα ( πρησμένα πόδια), κόπωση, αίσθημα βαρύτητας (δημιουργία αισθήματος ανάλαφρων κάτω άκρων).

Ο συνδυασμός λήψης, καθημερινά   ενός δισκίου ως συμπλήρωμα διατροφής  και επάλειψης με το Antistax cooling gel ή την  massage cream  τοπικά στις κουρασμένες γάμπες, βοηθά  στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των φλεβών των κάτω άκρων .

Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας έχει μεγάλη σημασία τόσο ιατρικά, όσο κοινωνικά καθώς επίσης και ιατροοικονομικά. Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, η ελαστική κάλτσα, η τροποποίηση της καθημερινής ζωής των ασθενών και η χορήγηση δραστικών σκευασμάτων, όπως φλαβονοειδή, αποτελούν τους  πυλώνες της μη επεμβατικής αντιμετώπισής της. Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αυτή θεραπεία δεν επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ΧΦΑ με  περισσότερο επεμβατικές μορφές θεραπείας (σκληροθεραπεία, θεραπεία με ραδιοκύματα ή laser και χειρουργική παρέμβαση).