Υψηλή αποζημίωση για ιατρικό λάθος από το Νοσοκομείο Καλαμάτας

26-12-2016

Υψηλή αποζημίωση και μάλιστα σε βάθος χρόνου 49 ετών θα καταβάλλει το νοσοκομείο Καλαμάτας για ιατρικό λάθος που στοίχισε τη ζωή μιας 26χρονης μητέρας, η οποία 15ημέρες μετά τη γέννηση του 4ου παιδιού της,απεβίωσε από σηψαιμία και σηπτικό σοκ, καθώς ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής … ξέχασε κομμάτι του πλακούντα στη μήτρα!

Τόσο ο διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής όπως και ο μαιευτήρας που ήταν παρών στο τοκετό, καταδικάστηκαν, ενώ το νοσοκομείο έπειτα από μια δικαστική διαδρομή που ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια, υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, στους συγγενείς και τα ανήλικα παιδιά της.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του νοσοκομείου σε φυλάκιση 3,5 ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και ο μαιευτήρας σε φυλάκιση 2 ετών. Στο Εφετείο η ποινή του διευθυντή, μειώθηκε στα 2,5 χρόνια (και επικυρώθηκε με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου), ενώ ο μαιευτήρας αθωώθηκε.

 Οι συγγενείς της 26χρονης στράφηκαν κατά του νοσοκομείου διεκδικώντας αποζημίωση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 1 έως 3 εκατ. ευρώ ο καθένας) ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε σε όλους τους συγγενείς, συνολικά το ποσό των 2.510.720 ευρώ .

Ωστόσο, άσκησαν αναίρεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και οι δύο πλευρές (νοσοκομείο και συγγενείς). Το μεν νοσοκομείο ζητούσε τη μείωση του ύψους της αποζημίωσης, οι δε συγγενείς ζητούσαν να αυξηθεί η αποζημίωση.  Το Διοικητικό Εφετείο μείωσε το ποσό της αποζημίωσης στα 1.303.000 ευρώ. Μάλιστα, τμήμα της αποζημίωσης αυτής, όπως αποφάνθηκε το Εφετείο, πρέπει να δοθεί σε όλους τους συγγενείς σε μετρητά.

Επιπρόσθετα, αποφάσισε ότι στον σύζυγο και τα παιδιά αποζημίωση πρέπει να δίδεται σε μηνιαίες δόσεις μέχρι το 2049 υπό τη μορφή διατροφής, ενώ το άλλο, το τρίτο τμήμα της αποζημίωσης, πρέπει να δίδεται και πάλι κάθε μήνα μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών.

Κατόπιν της αμφισβήτησης αυτής η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάνθηκε ότι μεταξύ των προσώπων που δικαιούνται αποζημίωση «εκτός του συζύγου και των εξ αίματος συγγενών κατ’ ευθεία γραμμή και εκ πλαγίου έως δευτέρου βαθμού, περιλαμβάνονται και οι εξ’ αγχιστείας πρώτου βαθμού (πεθερός, πεθερά, νύφη και γαμπρός) συγγενείς».

Τελικά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση και ανακαθορισμό των ποσών της αποζημίωσης.