Ύστατη προσπάθεια διάσωσης του ΕΣΥ

26-12-2016

Μέσα στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα Βατοπεδίου και Siemens, όπως ήταν φυσικό, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες οι εξαγγελίες της Μ. Ξενογιαννακοπούλου για το νομοσχέδιο Αναβάθμισης του ΕΣΥ.

Το γεγονός αυτό από μόνο του και ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των εξαγγελιών, δείχνει ότι το επιτελείο της υπουργού για μία ακόμη φορά απέτυχε επικοινωνιακά. Άλλωστε, η κεντρική εξαγγελία για την “Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων” είναι αλήθεια ότι δείχνει πολύ φτωχή για να εμπνεύσει πολίτες και επαγγελματίες υγείας.

Ως ένα βαθμό το παραδέχθηκε άλλωστε και η ίδια ενώπιον των δημοσιογράφων, όταν εκείνοι έκαναν πιεστικές ερωτήσεις: “Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε ακούσει πολλές φορές μεγαλόπνοες εξαγγελίες, που όμως δεν προχώρησαν. Είναι φυσικό να είστε επιφυλακτικοί. Όμως, στην παρούσα συγκυρία, είναι μονόδρομος αυτές οι αλλαγές, ώστε να στηρίξουμε οικονομικά το ΕΣΥ”.

Τι εννοεί η υπουργός; Με πολύ απλά λόγια, ότι εφόσον το κρατικό ταμείο είναι μείον, πρέπει να βρεθούν νέοι πόροι για το ΕΣΥ. Έτσι, λοιπόν, στόχος είναι να οδηγηθούν στα δημόσια νοσοκομεία χρήματα, που σήμερα καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα για παρακλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Υγείας, μόνο στον ΟΠΑΔ δαπανώνεται ετησίως περίπου 200 εκατ. για εξετάσεις και περίπου άλλα τόσα για επισκέψεις στον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά, λοιπόν, το κονδύλι για όλους τους μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του κονδυλίου, αξίζει να ανεφερθεί ότι το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών όλων των νοσοκομείων ανέρχεται σε 2,5 δις ευρώ και τα χρέη προς τους προμηθευτές για την περίοδο 2005-2009 έφθασαν τα 6,2 δις. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν το σύνολο του ποσού να οδηγηθεί αυτόματα στα δημόσια νοσοκομεία. Σκεφθείτε όμως να γίνει μόνο για το 10%. Μιλάμε για 100 εκατ. ευρώ πρόσθετους πόρους.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία. Όπως π.χ. πού θα βρεθεί το πρόσθετο προσωπικό και ο εξοπλισμός για να λειτουργήσουν και το απόγευμα τα νοσοκομεία. Επίσης, πως θα οργανωθεί και θα διοικηθεί η περιβόητη “ολοήμερη λειτουργία”. Την ώρα που τα νοσοκομεία μόλις απέκτησαν διοικητές (Δ.Σ. ακόμη δεν έχουν διοριστεί) και πολλοί εξ αυτών είναι άσχετοι. Εδώ δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία παραγωγικά μέχρι το μεσημέρι…

Πολλοί υποστηρίζουν – ακόμη και εντός του ΠΑΣΟΚ – ότι οι εξαγγελίες της Μ. Ξενογιαννακοπούλου συνδέονται περισσότερο με την πολιτική της ανασφάλεια καθώς το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για καθυστερήσεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ουσία είναι ότι έχουμε μπροστά μας την ύστατη προσπάθεια διάσωσης του ΕΣΥ, δέκα χρόνια μετά τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Αν αποτύχει και αυτή, τότε το ΕΣΥ θα έχει την τύχη της Ολυμπιακής…