“Ζει και βασιλεύει” το φακελάκι στο ΕΣΥ

Φακελάκι
26-12-2016

«Ζει και βασιλεύει» το φακελάκι στο ΕΣΥ με την ταρίφα να ανέρχεται στα 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο για μία επέμβαση. Αυτό προκύπτει από τις καταγγελίες πολιτών στον ιστότοπο «έδωσα φακελάκι» όπου 1.069 συνάνθρωποί μας δηλώνουν ότι έδωσαν φακελάκι σε κάποιο γιατρό του ΕΣΥ ή ακόμη και σε ιδιώτη. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται ορθοπεδικοί και καρδιοχειρουργοί με …τιμολόγιο έως και 10.000 ευρώ!

Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι απαίτησαν «φακελάκι» και συγκεκριμένο ποσό ενώ λιγότερες είναι οι περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έδωσαν φακελάκι με δική τους πρωτοβουλία.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασθενή που -όπως καταγγέλλει στην ιστοσελίδα- τον περασμένο Φεβρουάριο, έδωσε φακελάκι ύψους 2.000 ευρώ σε ορθοπεδικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Καθηγητής Καρδιολογίας στην Κρήτη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρέπεμψε ασθενή σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο της Αθήνας για να χειρουργηθεί. Εκεί ο καρδιοχειρουργός ζήτησε 10.000 ευρώ, χωρίς απόδειξη «γιατί θα έφερνε διεθνούς φήμης Γάλλο χειρουργό να χειρουργήσει τον πατέρα μου, με μεγάλη πείρα στην μιτροειδή βαλβίδα. Η εγχείρηση έγινε, ο πατέρας μου πέθανε στο νοσοκομείο και έχω ήδη κάνει μήνυση» αναφέρεται στην καταγγελία.

Απίστευτη είναι η καταγγελία που αφορά στην περίπτωση 88χρονου ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε σε ιδιώτη αγγειολόγο με πόνους στα πόδια και πρόβλημα φλεβίτη. Ο γιατρός έξαλλος του φώναξε ότι άργησε πολύ για να εξεταστεί και τώρα είναι μάλλον αργά. Γι αυτό του συνέστησε την ιδιωτική κλινική όπου εργαζόταν για να υποβληθεί ο 88χρονος σε αγγειογραφία. Ο γιατρός ενημέρωσε ότι «η φλέβα είναι τελείως βουλωμένη και πρέπει ο ασθενής να κάνει επέμβαση». Εκτός από την αμοιβή της κλινικής ο ίδιος ο γιατρός -κατά την καταγγελία- ζήτησε την φιλική τιμή των 1.300 ευρώ. Ο 88χρονος όμως αποφάσισε να πάρει και μια δεύτερη γνώμη και η γνωμάτευση ήταν ότι δεν χρειάζεται χειρουργείο!

 «Έδωσα φακελάκι»

Ήδη η ιστοσελίδα αριθμεί 1.727 ανώνυμες ιστορίες διαφθοράς, με φακελάκια συνολικής αξίας 5.224.887 ευρώ και 13 επώνυμες καταγγελίες. Μετά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών, ένας επίορκος τιμωρήθηκε!

Όπως αναφέρει η ιδρύτρια της ιστοσελίδας και πρόεδρος του «έδωσα φακελάκι» κ. Χριστίνα Τρεμόντι, πρόκειται «για μία μη-κερδοσκοπική, ψηφιακή δημοκρατική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα τιθασεύοντας τη συλλογική ενέργεια των πολιτών». Όπως αναφέρει η ίδια στην ιστοσελίδα «μπορείτε να αναφέρετε τη φύση, τον αριθμό, τον τρόπο, τον τύπο, το χώρο, τη συχνότητα και τις αξίες πράξεων διαφθοράς στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Οι καταγγελίες σας για πρώτη φορά ίσως θα δώσουν μία αυθεντική και αντιπροσωπευτική εικόνα του αριθμού των περιστατικών δωροδοκιών και των πιο διεφθαρμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα».