Ανεξέλεγκτη παραμένει η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου

Χάπια
03-01-2017

Ανεξέλεγκτο παραμένει το φαινόμενο της πώλησης φαρμάκων μέσω του διαδικτύου.

Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο εμφανίζονται ιστοσελίδες που «υπόσχονται» καλύτερες τιμές, διακριτικότητα, ευκολία και ασφαλή προϊόντα από την Ινδία. Στην συντριπτική πλειονότητά τους οι ιστότοποι, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν από το εξωτερικό. Συχνά, όμως τα ηλεκτρονικά καταστήματα από τα οποία γίνεται η διανομή είναι «φαντάσματα», καθώς αλλάζουν διακομιστές (servers) για να μην εντοπίζονται.

Στην Ελλάδα απαγορεύεται η διάθεση φαρμάκων από το διαδίκτυο, ωστόσο καταγράφεται αύξηση της τάσης για αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από ξένες ιστοσελίδες που μπορεί να εμφανίζονται ως ελληνικές και οι οποίες πωλούν προϊόντα μη εγκεκριμένα, συχνά νοθευμένα ή πλαστά.

Τα προϊόντα που συχνά παραποιούνται είναι χάπια αδυνατίσματος, στυτικής δυσλειτουργίας και συμπληρώματα διατροφής. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΦ ενημερώνει με ανακοινώσεις του για τους κινδύνους του διαδικτύου και επιπλέον έχει στενή συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ.

Αλλά και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες «μαϊμού» ηλεκτρονικά φαρμακεία . Ενδεικτική είναι η περίπτωση «ηλεκτρονικού φαρμακείο» με «έδρα» μία …καφετέρια στη Γλυφάδα. Σημειώνετραι ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, e-φαρμακείο στην Ελλάδα, μπορεί να έχει μόνο φαρμακοποιός με έδρα φυσικό φαρμακείο.