Τα παιδιά παίρνουν τη μισή ζάχαρη της ημέρας από το πρωινό

04-01-2017

Λένε πως τα πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αφού μας γεμίζει με ενέργεια και μπορεί να μας κρατήσει για τη μισή ημέρα. Αρκεί φυσικά να είναι το κατάλληλο πρωινό. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά. Νέα Βρετανική έρευνα δείχνει τώρα πως τα παιδιά καταναλώνουν την μισή ζάχαρη της ημέρας στο πρωινό κιόλας.

Ερευνητές από τον Βρετανικό κυβερνητικό οργανισμό Public Health England (PHE) ανέλυσαν στοιχεία από μία μεγάλη, ετήσια έρευνα διατροφής στην Αγγλία στην οποία συμμετείχαν 1.000 οικογένειες με παιδιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως πριν καν πάνε στο σχολείο, τα μικρά παιδιά έχουν φάει τρεις κύβους ζάχαρη (ή σχεδόν 11 γραμμάρια) η οποία προέρχεται κυρίως από τα δημητριακά, τα φρουτοποτά και τα άλλα ροφήματα, και τα αλείμματα όπως η μαρμελάδα ή το μέλι.
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως μέχρι να πέσει το σκοτάδι τα παιδιά έχουν φάει τριπλάσια ποσότητα απ’ ό,τι θα έπρεπε για διαφύλαξη της υγείας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Παρ’ όλα αυτά, οι οκτώ στους δέκα γονείς πιστεύουν ότι αυτού του είδους το πρωινό είναι υγιεινό και το καλύτερο για να αρχίζει το παιδί τους τη μέρα.

Όπως τονίζει η η επικεφαλής διαιτολόγος του PHE Δρ. Άλισον Τέντστοουν «τα παιδιά τρώνε υπερβολικά πολλή ζάχαρη και αρχίζουν την κατανάλωση πριν από το πρώτο μάθημα της ημέρας. Έχει ζωτική σημασία για τα παιδιά να καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό, αλλά όχι με τέτοια περιεκτικότητα σε ζάχαρη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς του οργανισμού, η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης για παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών είναι πέντε κύβοι (ή 18 γραμμάρια) την ημέρα και για τα παιδιά ηλικίας 7-10 ετών είναι έξι κύβοι (ή 22 γραμμάρια). Ωστόσο η έρευνα έδειξε πως η μέση ημερήσια κατανάλωση είναι τριπλάσια.

Ο οργανισμός PHE δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία με αφορμή ενημερωτική εκστρατεία που αρχίζει για να αυξήσει την ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από την υπερκατανάλωση ζάχαρης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα παιδιά με ιδιοτροπίες στο φαγητό κινδυνεύουν με ψυχολογικά προβλήματα
Οι λεπτές μητέρες πιέζουν περισσότερο τα παιδιά στο φαγητό