Διευκρίσεις από τον ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες ειδικής αγωγής και αγοράς οπτικών ειδών

16-01-2017

Διευκρινίσεις για την απόδοση της δαπάνης για θεραπείες ειδικής αγωγής και αγορά οπτικών ειδών, έδωσε ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού η απόδοση της σχετικής δαπάνης θα γίνεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου. Οι δικαιούχοι δηλαδή θα προπληρώνουν τη σχετική δαπάνη και στη συνέχεια θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

Οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στην συνέχεια, αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργούνται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Σημειώνεται ότι η νέα διαδικασία θα «ενεργοποιηθεί» με την υπογραφή σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους ειδικής αγωγής και αγοράς οπτικών ειδών. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Οργανισμού οι σχετικές συμβάσεις θα βγουν στον «αέρα» μέχρι το τέλος του μήνα.

Διαμαρτύρονται

Από την πλευρά τους πάντως οι σύλλογοι φορέων Ειδικής Αγωγής αντιδρούν στην υπογραφή σύμβασης. Σήμερα το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής κάνουν λόγο για αιφνιδιαστικές και βεβιασμένες αλλαγές. Επιτροπή των συλλόγων τους συναντήθηκε μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος δεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να ξεκινήσουν πορεία προς την Βουλή.

Οι φορείς ζητούν 6μηνη παράταση προκειμένου να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους και να προχωρήσουν σε σύμβαση αποδεκτή από τον κλάδο. Καλούν, επίσης, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών «Ειδικής Αγωγής» όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016, να ορίσει τον προϋπολογισμό συγκεκριμένα για κάθε κλάδο, να καταργήσει το φορολογικό μέτρο του claw back (επιστροφή της υπέρβασης από την προϋπολογισθείσα κλειστή δαπάνη)  και να προχωρήσει στην κατάρτιση των όρων λειτουργίας για τους χώρους και τις δομές παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής.