ΕΟΠΥΥ: Στα 35 ευρώ κοστολογήθηκε η αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας

04-02-2017

Στην κοστολόγηση της ψηφιακής μαστογραφίας, προκειμένου να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Η σχετική απόφαση, με την οποία τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση (Φ.Ε.Κ. 3458/Β’/2016) δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με την απόφαση, η ψηφιακή μαστογραφία κοστολογήθηκε στα 35 ευρώ.

Η απόφαση θα «ενεργοποιηθεί» άμεσα με την ένταξη της εξέτασης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην αποζημίωση 85 ιατρικών πράξεων, μεταξύ των οποίων ψηφιακή μαστογραφία.

Ενδεικτικά, η «Διαγνωστική Αρθροσκόπηση», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) το 2014 στα 1.500 ευρώ, με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 ευρώ για την ιατρική αμοιβή και 150 ευρώ για τα αναλώσιμα.

Από τα 800 ευρώ στα 400 ευρώ ανακοστολογήθηκε η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT). Παράλληλα για πρώτη φορά κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες είναι οι: Ψηφιακή Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου, Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση, HPV, Αξονική Στεφανιογραφία, Κολπικό Υπερηχογράφημα, PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.