Τι γίνεται στο σώμα μας κάθε φορά που πίνουμε αναψυκτικό

14-02-2017

Όλοι μας πίνουμε αναψυκτικά. Ορισμένοι καθημερινά. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε πως κάνει κακό στην υγεία μας. Τι γίνεται όμως στον οργανισμό μας κάθε φορά που πίνουμε ένα κουτάκι αναψυκτικό; Η επιστήμη μας απαντά.

Να λοιπόν τι μας συμβαίνει κάθε φορά που πίνουμε ένα αναψυκτικό:
Περίπου 20 λεπτά αφότου πιείτε ένα κουτάκι αναψυκτικό μας “χτυπά” ένα κύμα ενέργειας. Γιατί; Γιατί έχουμε πάρει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ζάχαρη. Ποιο είναι αυτό; Περίπου 8-10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα και μόνο κουτάκι.

Στη συνέχεια, το σάκχαρο στο αίμα μας “εκτοξεύεται”, προκαλώντας μια ραγδαία αύξηση της ινσουλίνης. Αυτό κάνει το ήπαρ να μετατρέψει άμεσα όλα τα σάκχαρα σε λίπος.

Μέσα σε 40 λεπτά, η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί, και το υπόλοιπο σώμα μας αντιδρά αναλόγως: Οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται και το συκώτι αρχίζει να διοχετεύει ακόμα περισσότερη ζάχαρη στο αίμα σας.

Και όλα αυτά μόνο μέσα στην πρώτη ώρα από την στιγμή που ήπιαμε το αναψυκτικό! Τι μας συμβαίνει άραγε αργότερα;

Με την πάροδο του χρόνου, 1-2 αναψυκτικά την ημέρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν όλα σχεδόν τα μέρη του σώματός σας. Για παράδειγμα:

Εγκέφαλος: Μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάζει πολλές νευρολογικές διαδικασίες, ιδιαίτερα εκείνες που εμπλέκονται στη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας ανάμνησης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Όταν τα επίπεδα αυτής της ουσίας είναι μειωμένα, οι καθημερινές εργασίες, όπως η γνωστική μάθηση και ο σχηματισμός νέας μνήμης, γίνονται πολύ πιο δύσκολες.

Καρδιά: Το 2012, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ακόμα και ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο για χρόνια καρδιακή νόσο. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά, εκείνοι που έπιναν πιο πολλά ήταν 20% πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ορισμένων δυσμενών μεταβολών στα λιπίδια, σε φλεγμονώδεις παράγοντες και στην λεπτίνη.

Πνεύμονες: Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει επίσης την κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σύμφωνα με μελέτη του 2012. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα αναψυκτικά πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει άσθμα ή ΧΑΠ.

Δόντια: Κάθε φορά που πίνετε μια γουλιά αναψυκτικό, η ζάχαρη συνδέεται σε μοραικό επίπεδο με βακτήρια στο στόμα σας. Δημιουργεί ένα οξύ ως παράγωγο αυτής της αντίδρασης. Αυτό το οξύ αποδυναμώνει το σμάλτο και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε βακτηριακή πλάκα που προκαλεί τερηδόνα. Τα αναψυκτικά μειώνουν επίσης το pΗ του σάλιου. Έτσι, ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την οδοντική διάβρωση. Και σε αντίθεση με όσα, ίσως νομίζετε, τα αναψυκτικά “διαίτης” δεν αποτελούν εξαίρεση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τι μπορεί να κάνει στον οργανισμό έστω κι ένα κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα;
Οι Βρετανοί έφηβοι πίνουν μια μπανιέρα αναψυκτικά τον χρόνο