Αύξηση 28% των δωρεάν βιοπαθολογικών εξετάσεων στο Κεντρικό Εργαστήριο της 1ης ΥΠΕ

15-02-2017

 

 

Aύξηση στις βιοπαθολογικές  εξετάσεις της τάξης του 28% στις δομές ΠΦΥ της 1ης ΥΠΕ καταγράφηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 με τη λειτουργία του Κεντρικού Εργαστηρίου.

Το Κεντρικό Εργαστήριο το οποίο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Σταμάτη Βαρδαρό και την αναπληρώτρια διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Χρυσάνθη Κισκήρα, έχει ξεκινήσει την λειτουργία του από το καλοκαίρι του 2016, εξυπηρετώντας όλες τις δομές ΠΕΔΥ της 1ης ΥΠΕ. Καθημερινά δέχεται περίπου 600 δείγματα για μικροβιολογικές, βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις.

Με την οργάνωση και λειτουργία του Κεντρικού Εργαστηρίου, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, πραγματοποιείται ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, διασφαλίζεται η ποιότητα των αποτελεσμάτων, αυξάνεται η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ για τη δωρεάν κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών ενώ επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας για όλη την 1η ΥΠΕ.

Το Υπουργείο Υγείας  προωθεί την διευρυμένη λειτουργία Κεντρικών Εργαστηρίων σε όλη την επικράτεια, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό σημείων πρόσβασης του πληθυσμού σε εργαστηριακές εξετάσεις μέσω των μονάδων ΠΕΔΥ και την ποιοτική και άμεση ανταπόκριση των δημόσιων υπηρεσιών στις σύγχρονες διαγνωστικές ανάγκες.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σε όλες τις δομές του ΠΕΔΥ ακόμα και για τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις δίχως οικονομική συμμετοχή και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται και να επιβαρύνονται οικονομικά απευθυνόμενοι σε ιδιωτικά εργαστήρια”.