Σε πτωτική τροχιά η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας

17-02-2017

Σε πτωτική τροχιά έχει εισέλθει η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές μετά τα νόσησή τους από γρίπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης στους 64.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 64 θανάτους οι 51 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Από το σύνολο των 64 ασθενών που απεβίωσαν, εμβολιασμένοι για τη γρίπη ήταν μόλις οι 13 (ποσοστό 20,3%). Πρόκειται για 38 άνδρες και 26 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 98 έτη και μέση ηλικία 73,2 έτη. Σημειώνεται ότι  τα 61  (95,3%)  από τα 64  άτομα που κατέληξαν ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 12 (19,7%).

Συνολικά από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και την Κυριακή 12  Φεβρουαρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν 211 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 196 νοσηλεύτηκαν σε Εντατικές.  Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 46 (ποσοστό 23,4%).

«Η δραστηριότητα   της   γρίπης   στην   Ελλάδα  παρουσιάζει   μείωση,   χωρίς   να αποκλείεται  το  ενδεχόμενο εκ νέου  αύξησης  μέχρι το τέλος της περιόδου  επιτήρησης. Επικρατών υπότυπος είναι ο  A (H3N2)» αναφέρουν στην επιδημιολογική έκθεση οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ.