Tα «likes» και οι «followers» δεν φέρνουν την ευτυχία

04-05-2017

Όλοι θέλουν να είναι δημοφιλείς στα social media και να λαμβάνουν πολλά likes στο Facebook ή να έχουν πολλούς followers στο Twitter και το Instagram. Σύμφωνα με νέα Βρετανική έρευνα όμως, κάτι τέτοιο δεν μας φέρνει απαραίτητα την ευτυχία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας μελέτησαν 304 άτομα – χρήστες μέσων κοινωνικών δικτύωσης, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια προσωπικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως πόσο καλά αισθάνονται όταν λαμβάνουν προσοχή από τα social media ή αν θεωρούν κάποιον δημοφιλή με βάσει τα «likes».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι άνθρωποι που νοιάζονται πολύ για τον αριθμό των «likes» που λαμβάνουν και που αναγκάζονται είτε να πληρώσουν γι’ αυτό, είτε να βάλουν τους φίλους του να το κάνουν, είναι πολύ πιθανό να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή μειωμένη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι χρήστες που επιλέγουν να σβήσουν τις φωτογραφίες τους, που παρουσίαζαν χαμηλή δημοτικότητα (έχουν λιγότερα «likes»).

Ο Martin Graff, επικεφαλής της έρευνας, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ο πολλαπλασιασμός της χρήσης των κοινωνικών μέσων έχει οδηγήσει σε γενικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία» και συμπληρώνει «παρόλο που πρόκειται για μία μελέτη, σχετικά, μικρής κλίμακας, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι τρόποι αλληλεπίδρασης με τα κοινωνικά μέσα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθανόμαστε και όχι πάντα θετικά».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πόσες σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα φέρνουν ευτυχία σε ένα ζευγάρι; (βίντεο)
Αυτά είναι τα 5 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που φέρνουν υγεία, ευτυχία και χρήματα