Τι προβλέπουν όλες οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την Υγεία

15-05-2017

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί  το πολυνομοσχέδιο – για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Θεσμούς – που περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων για την Υγεία μεταξύ των οποίων κεντρικοποίηση προμηθειών υγείας , φαρμακευτική πολιτική αλλά και μείωση της συμμετοχής των οικονομικά ασθενών στα φάρμακα.  Πιο αναλυτικά,

  • Καθορίζονται απαλλαγές από τη φαρμακευτική δαπάνη για πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 1.200 ευρώ ενώ δημιουργείται «μια σταθερή ροή χρηματοδότησης ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, ενισχύοντας τις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το ύψος των οποίων υστερεί σημαντικά σε σχέση με μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και, συγκεκριμένα, ανέρχεται σε 6,7% του ΑΕΠ σε σχέση με 10,1% για τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται μείωση στο μισό της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη έως και συνολική κατάργηση, σε ανέργους, συνταξιούχους, εργαζόμενους κ.τ.λ ανάλογα με τα εισοδήματά τους (ποσοστό ανέρχονται σε 0%, 10% ή 25%)», ενώ διευκρινίζεται ότι «η διάταξη τυγχάνει εφαρμογής μόνο για τις περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται μηδενική συμμετοχή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

  • Θεσπίζεται «τιμή κοινωνικής ασφάλισης», για κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα που συνταγογραφείται από ιατρό και το τίμημα του οποίου καλύπτεται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) καιΕΟΠΥΥ. Η τιμή αυτή «συνίσταται επί της τιμής παραγωγού και εισαγωγέα, όπως αυτή ορίζεται στην εκάστοτε ισχύουσα Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, μειωμένη κατά τα ποσοστά επιπρόσθετης έκπτωσης», που προβλέπει το άρθρο.
  • Καθιερώνεται ενοποιημένο rebate με τον υπολογισμός των βασικών rebate, 9% (με το πρόσθετο 2% και 5%, 50-50%) και των rebate τριμηνιαίου όγκου πωλήσεων τόσο των φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία όσο και φαρμακεία ΕΟΠΥΥ. Επίσης προβλέπεται 25% έξτρα rebate στα νέα φάρμακα, το οποίο συνυπολογίζεται μόνο για τα πρώτα 2 έτη της κυκλοφορίας τους.  Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους.
  • Προβλέπεται ότι «τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και των αποκεντρωμένων μονάδων αυτών, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καθώς και όλα τα νοσοκομεία του Δημοσίου οποιασδήποτε μορφής προμηθεύονται τα φαρμακευτικά προϊόντα με ποσοστό έκπτωσης 5% επί της νοσοκομειακής τιμής».
  • Καθιερώνονται κλειστοί προϋπολογισμοί «σε επίπεδο φαρμάκου, δραστικής ουσίας (ATC5) ή θεραπευτικής κατηγορίας (ATC4)». Σκοπός της ρύθμισης είναι η δυνατότητα εφαρμογής κλειστών προϋπολογισμών και ανά γεωγραφική περιοχή, βάσει επιστημονικών κριτηρίων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και η σύνδεση της αποζημίωσης με την πρωτόκολλα προϋποθέσεων συνταγογράφησης.
  • Προτείνεται διασύνδεση της Επιτροπής Θετικής Λίστας με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, και θεσμοθετείται  « το ακαταδίωκτο των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, της Κατάρτισης Θετικού Καταλόγου και του προσωπικού του Οργανισμού».
  • Ορίζονται προϋποθέσεις με τις οποίες θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εισάγονται στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποζημιώνονται τουλάχιστον στα δύο τρίτα (2/3) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφορούν, τα κράτη στα οποία κυκλοφορούνδεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα (9) και από τα ανωτέρω κράτη που αποζημιώνουν το φάρμακο, τουλάχιστον τα μισά  περιλαμβάνονται στα κάτωθι ειδικώς αναφερόμενα κράτη-μέλη που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης:  η Αυστρία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία.
  • Εισάγονται κίνητρα για τους Φαρμακοποιούς με στόχο την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά (εκπτώσεις που θα παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τους φαρμακοποιούς ανάλογα με τις πωλήσεις ).
  • Απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, από τις αρχές του έτους. Από την απελευθέρωση εξαιρείται η τιμή που προβλέπεται ως νοσοκομειακή, ενώ δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας για τον καθορισμό των κανόνων διαμόρφωσης ενδεικτικής τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία .