5 τροφές πιο πλούσιες σε κάλιο από τη μπανάνα!

21-05-2017

Όταν η κουβέντα πάει στο κάλιο, στο μυαλό των περισσοτέρων έρχονται οι μπανάνες! Κάθε μέτριο φρούτο περιέχει μόλις 400mg του πολύτιμου στοιχείου. Την ίδια στιγμή ο πολύ σημαντικός ρόλος του καλίου στην υγεία της καρδιάς, απαιτεί τον εμπλουτισμό της καθημερινής διατροφής με τουλάχιστον 2.000mg έως και 4.700mg αυτού. Ευτυχώς, η φύση έχει προνοήσει και έτσι οι επιλογές που έχει κανείς για να εξασφαλίσει την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα είναι πολύ περισσότερες από όσες φαντάζετε!

Γιατί είναι απαραίτητο το κάλιο στο σώμα;

Το κάλιο αποτελεί το έτερον ήμισυ του νατρίου. Παρότι το τελευταίο έχει δεχθεί πολύ μεγάλη κριτική καθώς αποτελεί το «ένοχο» συστατικό του αλατιού για την αρτηριακή πίεση, πολύ λίγα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για το κάλιο. Το κάλιο είναι ένα κατιόν, δηλαδή ένα θετικά φορτισμένο στοιχείο, και ανήκει στην οικογένεια των ηλεκτρολυτών. Με πολύ απλά λόγια οι ηλεκτρολύτες ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Επιπλέον ρόλοι των συστατικών αυτών περιλαμβάνουν την μεταφορά νευρικών και ηλεκτρικών σημάτων, τη σύσπαση των μυών και τη συνοχή των κυτταρικών μεμβρανών.

Εκτός όμως από το γενικές ιδιότητες που έχει το κάλιο, ως μέλος της ομάδας των ηλεκτρονικών φαίνεται πως είναι απαραίτητο στο σώμα για ένα σύνολο από λειτουργίες:

  • Προστασία καρδιάς: Το κάλιο φαίνεται πως επηρεάζει τη διάμετρο και την ελαστικότητα των αγγείων, βοηθώντας στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η μειωμένη κατανάλωση νατρίου (αλατιού), σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση καλίου φαίνεται πως αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές αλλαγές που προστατεύει από τον κίνδυνο κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου.
  • “Προστατεύει” το ασβέστιο: Αυξημένη πρόσληψη καλίου περιορίζει τις απώλειες ασβεστίου από τα οστά, κάτι που το καθιστά ιδιαιτέρως απαραίτητο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που παρουσιάζουν κίνδυνο για οστεοπόρωση.
  • Φροντίζει τα νεφρά: Περιορίζοντας την αποβολή ασβεστίου, μέσω των νεφρών και των ούρων, εκτός από ένα γερό σκελετικό οικοδόμημα, το κάλιο περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.
  • “Τονώνει” το μυϊκό σύστημα: Η αυξημένη κατανάλωση καλίου έχει συσχετισθεί με την διατήρηση του μυϊκού ιστού. Η ποιότητα ζωής των αθλητών και των ηλικιωμένων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την ιδιότητα του συστατικού.

Εκτός από τις μπανάνες ,τι;

Όπως θα παρατηρήσετε το κάλιο περιέχεται σε πληθώρα τροφίμων, τα οποία τυχαίνει να είναι εξαιρετικά υγιεινά και πηγές πολύ θρεπτικών συστατικών:

Σολωμός

Μία παλάμη σας δίνει το 15% της καθημερινής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Αβοκάντο

Μισό φλιτζάνι περιέχει 16% των ημερήσιων αναγκών.

Γιαούρτι

Ένα κεσεδάκι, καλύπτει σχεδόν το ένα πέμπτο της ημερήσιας κατανάλωσης.

Αποξηραμένα βερίκοκα

Μία χούφτα σας δίνει τη 1 από τις 4 μερίδες καλίου που χρειάζεστε.

Σπανάκι

Δύο φλυτζάνια σπανάκι περιέχουν τη μισή συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Όλα αυτά, τη στιγμή που μία μπανάνα αποδίδει μόλις το 10% της ποσότητας που πρέπει να λαμβάνετε κάθε ημέρα!

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το κάλιο έχει ιδιαίτερη αξία σε άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων και υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία απλή συμβουλή θα ήταν να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στις τροφές πλούσιες σε κάλιο που προστατεύει τα αγγεία, συνήθεια που αυτόματα θα περιορίσει την πρόσληψη αλατιού.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com