Τελευταίοι στην Ευρώπη οι Έλληνες, στη δωρεά οργάνων

15-07-2017

Ουραγός στις μεταμοσχεύσεις παραμένει η Ελλάδα η οποία κατέχει την τελευταία στην Ευρώπη. «Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων, με τέσσερις δότες ανά εκατομμύριο, όταν άλλα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν 28-30 δότες. Αυτό έχει άμεση επίπτωση ότι πάρα πολλοί ταλαίπωροι συνάνθρωποί μας, παραμένουν  αγκυροβολημένοι πάνω στα μηχανήματα τεχνικού νεφρού περιμένοντας ένα όργανο, ή αναζητώντας μοσχεύματα στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Καραμπίνης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων του Οργανισμού στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εκτός από την αναμονή αυτή έχουμε και μεγάλη απώλεια πόρων προς το εξωτερικό. Η σημερινή κατάσταση τα δύο τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί, εφόσον έχουμε μια αύξηση 35% των δοτών και αυτό οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία του ιδρύματος Ωνάση, το οποίο μας χορήγησε ένα ποσό των 100.000 € και μας επέτρεψε να φέρουμε σε επαφή όλες τις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ελλάδος με το νοσοκομείο Ωνάσειο, στο οποίο είμαι Διευθυντής στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση του Οργανισμού μέσω ΕΣΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης χορήγησε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ένα ΕΣΠΑ που θα διαρκέσει 2,5 χρόνια και εγκρίθηκε πριν 15 ημέρες, πέρασε όλους τους ελέγχους και με αυτό το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα νομοθετήσουμε και θα φτιάξουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας όλων των Μεταμοσχευτικών Κέντρων Συμπαγών Οργάνων Ιστών και Κυττάρων που έχουνε εφαρμόσει τα περισσότερα κράτη βάσει των ευρωπαϊκών Οδηγιών».

Η προσπάθεια ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΜ θα δημιουργηθούν Επιτροπές από όλες τις ειδικότητες για τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα «υγιέστατο νομοθετικά, βιοηθικά και τεχνικά συστήματος μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων ιστών και κυττάρων που θα επιτρέψει και την αύξηση των δοτών».

Παράλληλα, σε μερικούς μήνες θα «κυκλοφορήσει» η νέα κάρτα δότη «η οποία θα μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο πολλές φορές των συγγενών που δεν δέχονται να γίνει ο άνθρωπός τους δωρητής οργάνων, εφόσον και ο ίδιος έχει αποφασίσει και ελπίζουμε ότι πέρα από τους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχουν εκδηλώσει τη θετική τους γνώμη να είναι δότες οργάνων, πρέπει και όλοι οι Βουλευτές του Εθνικού Κοινοβουλίου να δώσουν το παράδειγμα και να γίνουν και αυτοί δότες οργάνων, έτσι ώστε να μπορέσει η πολιτεία, ο απλός πολίτης να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από αυτή τη διαδικασία. Είναι ένα δώρο ζωής, ελπίδος που έχουν ενσωματώσει μέσα στον πολιτισμό τους τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης εκτός από την Ελλάδα», σημείωσε.